Gyorsan romlik.

A zsabotikába vagy Aborele szőlő elsősorban Minas Gerias és Sao Paulo államokban őshonos, Brazília déli részén. A gyümölcsök közvetlenül a fa törzsén és az ágakon fejlődnek, fura, szokatlan külsőt kölcsönözve a fának. Maga a gyümölcs kicsi, kerek, 3-4 cm átmérőjű bogyó, 1-4 nagy maggal, vastag, sötétlila héjjal és fehér-rózsaszín zselészerű hússal.

Természetes körülmények között a fa csak egy-két alkalommal virágzik és hoz gyümölcsöt az évben, azonban folyamatos öntözés mellett gyakran borul virágba, így a trópusi területeken szinte mindig szüretelhető a friss gyümölcs.

Szezon idején az ültetvényeknél rengeteg friss gyümölcsöt árulnak. Főként nyersen fogyasztják, de a gyümölcs erjedni kezd már 3-4 nappal a szüretet követően, így gyakran készítenek belőle dzsemet, szószt, bort vagy likőrt is.

A romlandóság miatt a pultokon szinte nem tartható, árulható, így a piacon, üzletben csak ritkán kapható.

Gyógyászati célokra is használják, hagyományosan a napon szárított héjának főzetét asztma, hasmenés és a mandulák krónikus gyulladásának kezelésére alkalmazzák. Számos erős antioxidáns, gyulladásgátló összetevőt is tartalmaz.

Noha a fa Brazília több régiójában nő, leginkább Minas Gerias államban ismert. Annyira erősen kapcsolódik ehhez a területhez, hogy Conatgem városának a címerében is megjelenik, Sabará városában pedig minden évben zsabotikába fesztivált rendeznek.

Forrás: www.amusingplanet.com