Brazília már az olimpia lázában ég, mi pedig Brazília lázban égünk.
Brazíliáról sok mindent tudunk, ismerjük a focistáit, képzeletben már sokszor jártunk Rióban a Cukorsüveg-hegy tetején, és elég az országra gondolnunk, már halljuk is a vadító ritmusokat, látjuk a homokos strandokat az óceán partján.
Ideje a brazil gasztronómiában is elmélyülni, közeleg az olimpia, hamarosan minden a dél-amerikai ország körül forog majd! 10 brazil finomságot mutatunk, amiket érdemes kipróbálni!
1. Torresmo
Kapaszkodj meg, nem más ez, mint ropogós sült malacétel, leginkább olyan, mint a töpörtyű! Lehet, hogy kicsit zsírosnak fogod érezni, de a jól elkészített torresmo nagyszerű snack a sör mellé, ideális meccsnézéshez (fontos szempont a braziloknál, ugyebár).
Forrás: clubedoalambique.blogspot.hu
2. Pão de queijo
Apró helyes kis gombócka alakú, manióka lisztből készült bucik sajttal. Úgy tartják, hogy a legjobban a nyugati Minas Gerais államban készítik.
Forrás: www.sofisticado.com.br
3. Cajúlé, és alkoholos változata a cajú amigo
Azok a brazil őserdők, ahol annyi mennyei és tápláló gyümölcs terem! A fényes sárga cajú leginkább külsőleg tökre hasonlító termései nagy kedvencek. A keserédes levű gyümölcs nagyon finom! A cajú amigo pedig mindez koktél változatban, amit helyi likőrrel, jéggel és cukorral készítenek.

4. Goiabada
Guáva paszta cukorral (a guáva egy trópusi gyümölcs). Rengeteg cukorral. Létezik krémes és keményebb változatban is ez a dzsemre hasonlító finomság. Általában fehér sajttal és egy tradicionális, Rómeó és Júlia nevű desszerttel tálalják. Romantika a köbön az ebédlőasztalnál!
Forrás: jornaldabaixada.uol.com.br
5. Acai bogyó
Észak Amerikában csodabogyóként ismert, de nálunk is egyre többen fedezik fel ezt az apró lila gyümölcsöt, amit a brazilok már régóta kedvelnek. Nagyon ízletes, müzlivel, szeletelt banánnal fogyasztják, magas tápanyag és vitamintartalma miatt értékes eledel.
Forrás: acaiberrydoctor.com
6. Baião-de-dois
Ízletes étel a hatalmas ország északi, északkeleti részeiről. Ez a finomság rizsből és zöldbabból áll, fehér sós sajttal, és helyi marhahússal készítve. Gyakran körítik zöldségekkel, olvasztott vajjal, vagy nyakon öntik csípős szósszal.

7. Tacacá
Tradicionális meleg leves manióka szószból, manióka lisztből és szárított garnélából. Ráadásul fantasztikus másnaposságra is!
Forrás: www.thetruckersreport.com
8. Tucunaré és pirarucu
Az Amazonas folyó halairól még nem esett szó, de természetesen ezek is megtalálhatóak a brazil konyhaművészetben. Ez a két halfaj hatalmas (a picarucu akár a 200 kg-t is elérheti!), húsosak, nedvdúsak, sütik, filézik vagy töltik őket.
Forrás: www.tucunarenachapa.com.br
9. Cuscuz Paulista
A két legnépszerűbb brazil alapanyag felhasználásával (kukorica és manióka liszt) készülő étel számos változatban ismert, a Paulista az egyik legelterjedtebb fajtája. Egy sós sütemény-szerű alaprecept variálódik, akár tölthetik szardíniával, főtt tojással, paradicsommal, olívabogyóval is. Természetesen minden valamirevaló brazil családnak megvan a saját receptje.
Forrás: entretenimento.band.uol.com.br
10. Coxinha
Mélyhűtött tésztából készült, szeletelt csirkehússal töltött finomság, amit különleges, csirkecomb alakúra formáznak. Érdekes, hogy a szlengben az unalmas, ízetlenre használják a coxinha kifejezést, aminek semmi köze nincs ehhez a harapnivalóhoz!
Forrás: www.receitaereceitas.com.br


























