Csótányok, patkányok, kígyók lakhelye.

Malajziában, Borneo fülledt dzsungeleinek mélyén elképesztő mészkőbarlangrendszert rejtőzik egy hatalmas repedés alatt. Aki legyőzi a félelmét és belép az üregek egyikébe, milliónyi, plafonról csüngő denevérrel, a padlót és a mennyezetet beborító csótánnyal, hátborzongató poloskákkal, patkányokkal és más félelmetes élőlénnyel találkozhat. Nem hiányoznak a kegyetlen kígyók sem. A levegőben szúrós ammóniaszag terjeng, a madarak ürüléke vastagon borít mindent. A barlangon átvezető fapallók lehetővé teszik, hogy a látogatók biztonságosan végighaladjanak a termeken.

A Gomantong-barlangok leginkább az itt gyűjtött madárfészkekről ismertek, ezeket a csemegéket már évszázadok óta leveskészítéshez használják. A kínai konyha különlegessége állítólag magas tápértékkel bír.

 

Fotó: Aber TREC/Flickr
Fotó: Aber TREC/Flickr

A szalangána kolóniákban fészkel, a legtöbbször barlangokban, de néha épületekben is. A kosár alakú fészek áttetsző és csupán a madár nyálából készül. A fészek a barlang vagy épület falára van száradva. A leveshez a fészket beáztatják és forróvízben megfőzik. Afrodiziákumként is számontartják, gyógyhatást is tulajdonítanak neki. A fészeknek nagy ára van, és egyes kolóniákat ipari mértékben kihasználnak. A kincsek nagy része Hong Kongba kerül, ahol italokat és gyógyszereket is készítenek belőlük. A magas ár ellenére a kocsonyás leves szinte íztelen, állítólag nudlitésztás vaníliás banánhoz hasonlatos.

Fotó: Col Ford and Natasha de Vere/Flickr

A szalangána fészkek vadászata ma már szabályozott, hogy elkerüljék a túlzott kizsákmányolást. Kétszer egy évben, februártól áprilisig és júliustól szeptemberig az engedéllyel rendelkező helyiek másznak fel a barlang mennyezetére, rattan létrák, kötelek és bambuszrudak segítségével. Az első begyűjtés a párzási időszak elején történik, mielőtt a madár tojást rak. Ekkor a szárnyasok új fészket készítenek, abba tojnak. Miután kirepülnek a fiókák, másodszorra is összeszedik a fészkeket.

 

Fotó: Per Edin/Flickr
Fotó: Marcel Holyoak/Flickr
Fotó: Francesco Veronesi/Flickr
Fotó: Kowloonese/Wikimedia
Fotó: incrediblebirds.com

Forrás: www.amusingplanet.com