A régi módszer nem elévült módszer.

A nagymamáknak még nem volt internetük, hogy megkeressék a leghatásosabb gyógymódot a nyavalyákra, mégis jó érzékkel tudták, hogy mi működik az egyes egészségügyi gondok esetén. A nagyi tippjeinek egy része ma is megállja a helyét, kisebb fertőzésekkel, balesetekkel nem muszáj rögtön az orvossághoz nyúlni!

Érdemes kipróbálni az alábbi házi gyógymódokat:

1. Megfázás

A nagyi húslevese a legjobb gyógyszer! A házilag készült húsleves a tanulmányok szerint is számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő, roboráló hatása van. Ezek segítenek a megfázás tüneteit mérsékelni, jobb közérzetet biztosítanak.

2. Torokfájás

Lehet, hogy nem a legkellemesebb az íze, de a sós gargarizálásnak valóban jó hatása van! Igaza volt a mamának, amikor azt javasolta, hogy ¼ – ½ teáskanál sót oldj fel egy pohár meleg vízben és ezzel öblögess. A kutatások szerint még a felső légúti megbetegedések megelőzését is elősegíti ez a régi módszer.

3. Bedugult orr

Az orrcseppek, orrsprayk csak átmeneti enyhülést, gyenge megoldást biztosítanak. Ehelyett próbálkozzunk sós vizes öblítéssel, átmosással!

4. Napégés

Ha leégtél, használj hideg tejes borogatást! A tejfehérjéknek ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van. Áztass egy puha rongyot tej-víz keverékébe, amibe jégkockákat is tettél. Helyezd a leégett bőrfelületre, min. 10 percre, de akár 3 órán át is rajta tarthatod a bőrödön.

5. Hányinger, émelygés

4-5 szelet gyömbérre önts forrásban lévő vizet, és hagyd 1-3 percig ázni a fűszert. Adj hozzá egy kis barna cukrot, majd kortyolgasd el az italt.

6. A húgyúti rendszer fertőzései

A cukrozatlan áfonyalé hatásos a húgyúti fertőzések megelőzése esetén, de a már meglévő gondokat nem orvosolja. Napi egy pohárral fogyasztva a baktérium számára kedvezőtlenebb körülményeket alakít ki a hólyag környékén, a pH befolyásolásával.

7. Rovarcsípések

Egyszerűen dörzsölj egy jégkockát 10-15 percig a csípésre, hogy csökkenjen az égő, viszkető érzés.

8. Láz

Ne feledjük, a láz nem ellenség, csupán egy tünet, ami azt jelzi, hogy a szervezetünk harcol a fertőzés ellen. Viszont ha nagyon rosszul érzed magad a láztól, az se jó, ajánlatos ilyenkor egy langyos fürdőt venni, vagy hideg borogatást tenni a homlokra, vagy a hónaljra.

9. Köhögés

Tanulmányok is alátámasztják, hogy a lefekvés előtt 30 perccel fogyasztott teáskanálnyi méz képes mérsékelni az éjszakai köhögést a 2 évnél idősebb gyerekeknél.

10. Ekcéma és száraz bőr

A zabpehely nem csak a konyhában hasznos, de hidratáló és gyulladáscsökkentő hatásai miatt a bőrünk is hálás lesz érte! Készíts borogatást ¼ bögre őrölt zabpehely és tej összekeverésével, vidd fel a durva részekre, pl. könyökre, térdre, és hagyd rajta pár percig.

Forrás: www.countryliving.com