Avagy így gyönyörködj benne sokáig.

Talán még sosem voltak ilyen népszerűek a szukkulensek, pozsgások, kaktuszok és kétségtelen, hogy hálás fotótémát is jelentenek – nem véletlenül árasztják el a Pinterest-et a bájos tartókban lévő kis szépségek. Bár nem tartoznak a legigényesebb növények közé, azért ők sem bírnak ki mindent, nem árt tisztában lenni néhány alapszabállyal.

Lássuk a leggyakoribb hibákat, amiket kezdő pozsgás-tulajdonosként elkövethetsz!

1. Olyan helyre teszed őket, ahol alig kapnak fényt

Az ideális fényviszonyok meghatározásakor nem árt figyelembe venni, hogy eredeti élőhelyükön mennyi napsütés éri ezeket a növényeket. A legtöbb szobanövény az esőerdőkben őshonos, így szokva van az árnyék és a fény változásához, és pontosan ez jut neki egy átlagos szobában is. Azonban ha egy olyan növény, amely a természetes élőhelyén 12 óra teljes, forró napsütést kap, nálad egy sötét sarokba kerül, akkor bizonyára szenvedni fog. Amennyiben lehet, inkább napos, déli fekvésű ablakba tedd, vagy ha ilyennel nem rendelkezel, válassz egy igénytelenebb szukkulenst, pl. aloe verát.

2. Nem locsolod őket megfelelően

Azt mindenki tudja, hogy a sivatagban alig esik eső – csakhogy amikor esik, akkor özönvízszerűen zúdul a növényekre. Ha ezt a jelenséget szeretnénk utánozni otthon a kaktuszok és pozsgások esetében, akkor nem rendszeresen kell keveset öntöznünk, hanem ritkán, de akkor alaposan. Mindegyik szukkulens kedveli az alapos beáztatást, azaz ha addig öntözzük, amíg a víz ki nem folyik a cserép alján. A szukkulensek esetében célszerű megvárni, amíg a föld csontszáraz nem lesz, és aztán újra jól beöntözni.

3. Egyszerű, általános virágföldet használsz

A boltokból hazacipelt növények általában közönséges virágföldben vannak, csakhogy a szukkulenseknek ennél többre van szükségük, ezért mielőbb ajánlatos speciális kaktuszföldre kicserélni azt. A legjobb, ha kevered a spéci földet más anyaggal, pl. perlittel. A jó vízáteresztő képességű, alacsony tápanyagtartalmú közeg a legmegfelelőbb számukra.

4. Összezsúfolod őket

Ó, azok a cuki kis tartók, bájos kis cserépkék! Adják magukat, hogy beletömörítsünk minél több kis pozsgást, igaz? A zsúfoltság azonban nem kellemes, leginkább így vonják el egymás elől a tápanyagot, vizet, ráadásul könnyen terjednek a fertőzések is. Vagyis, ha túlságosan sok növényke tömörög a cserépben, inkább ültesd szét őket óvatosan több edénykébe.

5. Különlegességet akarsz

Nagy a kísértés, hogy fura alakú, igazán különleges növénykét tartsunk – de nem biztos, hogy jó ötlet. Az extra esetek általában extra igényűek, ezért ajánlatosabb bevált fajokat, fajtákat nevelgetni otthon.

Forrás: www.housebeautiful.com