Elsüllyedt, meggörbült, szellemjárta fák.

Az erdők különlegesek: megnyugtatóak, szépségesek, titokzatosak. Léteznek a világon olyan erdők, amelyek még ennél is misztikusabbak: a fura alakú fák, a hátborzongató történetek vagy épp az elképesztő látvány miatt.

1. Zhangjiajie Nemzeti Erdő Park, Kína

Kína nyugati részén terül el ez a gyönyörű rengeteg. A hatalmas kiterjedésű erdő az UNESCO Világörökségének része. A park 98%-át borító zöldet mintegy 8000 kvarcit homokkő oszlopszerű képződmény töri meg.

Fotó: chensiyuan/Wikimedia Commons

2. Yili Sárgabarack Völgy, Kína

Lélegzetelállító a hatalmas sárgabarack-erdő Kína Kazahsztánhoz közele eső részén, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Júniustól szeptemberig a völgyet elárasztják a rózsaszín virágok.

Fotó: China Tour Advisors

3. A majomkenyérfák útja, Madagaszkár

Bár 25 óriás majomkenyérfát túlzás erdőnek nevezni, de a hajdanvolt erdők emlékét őrző majomkenyérfákat ne hagyjuk le a listáról. A sziget nyugati részén sorakozó óriások akár 800 évig is élhetnek és 30 méter magasra is megnőhetnek. Valaha nagy erdők borították a területet, de az emberek térfoglalásával csökkent az állományuk.

Allée des Baobabs near Morondava, Madagascar

4. Görbe Erdő, Lengyelország

Nagyjából 400 görbe fenyőfa alkotja ezt a különös erdőt Nyugat-Pomerániában. Senki sem tudja, hogy mitől ilyen fura alakúak a fák, ráadásul ezeket a kanyargós fenyőket teljesen normálisan növő fák veszik körbe. Feltételezik, hogy emberi kéz okozta a változást, egyesek szerint valamilyen szerszámmal görbítették meg a csemetéket azért, hogy később görbe bútorokat készíthessenek belőlük. Mások viszont úgy vélik, hogy nagy tömegű hó alakította így a törzseket.

Fotó: Kalasancjusz

5. Sötét Sövény, Észak-Írország

Inkább ligetre, mint erdőre emlékeztet Ballymoney közelében a növényzet. Az 1700-as években ültetett bükkfasor lenyűgöző alagúttá, árkáddá nőtt össze, nem véletlen, hogy a futurisztikusnak tűnő bükkerdő már filmek díszletéül is szolgált.

https://www.instagram.com/p/BieUTkDH7Rt/?tagged=darkhedges

6. San Doong barlang erdeje, Vietnám

A kívülről jelentéktelennek tűnő barlang valójában a világ legnagyobbika, belseje egy erdőt rejt. Az 8 km hosszú, helyenként 150 méter magas barlang saját patakkal rendelkezik, és számos helyen látszik az ég, mivel a teteje beszakadt. Az így bejutó napfény elképesztő erdő burjánzását tette lehetővé.

Fotó: Son Doon Cave

7. Rejtélyerdő, dean-i erdő, Anglia

Az Angliában, Gloucestershire-ben található rejtélyes rengeteg a csonka fák, csavart ösvények következtében mintha csak egy fantasy-ből lépett volna ki, állítólag Tolkient is inspirálta a Gyűrűk ura írása közben.  A mohával lepte sziklák, beomlott barlangok, mágikus részletek közé nem nehéz koboldokat, tündéreket képzelnünk.

Open-air Caves At Puzzlewood

8. Sárkány Vére Erdő, Szokotra sziget

A Jemenhez tartozó Szokotra szigetcsoport különös állat- és növényvilággal rendelkezik.  A legjellemzőbb növénye a sárkányvére fa, amely főként érdekes formájáról, hatalmas, árnyat adó gomba vagy esernyő alakú koronájáról és vörös nedvéről ismert.

Centennial Dragon blood trees at dawn on Firmhin Plateau, Socotra, Yemen

9. Elsüllyedt Erdő, Kaindy-tó, Kazahsztán

A tengerszint felett mintegy 2000 méteres magasságban fekszik a 400 méter hosszú Kaindy-tó. Az 1911-es kebini földrengés során, egy hatalmas mészkőföldcsuszamlás eredményeként keletkezett. A türkizkék vízből kiálló fák kiszáradt törzsűek, azonban a hideg víz konzerválta a tűleveleket, így az egész élő erdőnek hat.

https://www.instagram.com/p/BhOJjIBgBG7/?tagged=sunkenforest

10. Aokigahara Öngyilkosok Erdeje, A fák tengere, Japán

Hátborzongató, szomorú események színhelye ez az erdő, valamiért az öngyilkosok kedvelt terepe. Annyira, hogy a világ második legkedveltebb helye azok körében, akik önkezükkel akarnak véget vetni az életüknek. A Fudzsi északnyugati lábánál elterülő rengetegben évente 10-30 ember leli halálát. Állítólag az erőteljes hatás a fák szellemében lakik. Az erdő jelentős szerepet játszik a japán mitológiában, mint a démonok lakhelye. A rengeteg számos pontján japán illetve angol nyelvű táblák buzdítanak arra, hogy gondoljuk át szándékunkat. A fák sűrűségének és az állatok kis számának köszönhetően az erdő hátborzongató csendjéről is ismert, ezen tulajdonsága miatt kapta a „A fák tengere” nevet.

Fotó: Jordy Meow/Wikimedia Commons

Forrás: www.treehugger.com