Nem kell szem előtt lennie.

A szemeteskuka nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, azonban valljuk be, nem szép látvány a kapu környékén, az előkertben ácsorgó műanyag rémség. Nem kell megijedni, számos megoldás létezik, ha szeretnénk elrejteni a ronda dobozt.

1. Kukatároló szekrény

Akár készen kapható, akár magunk által barkácsolt kukatárolót helyezünk a kertbe, kedvelni fogjuk a praktikusságát. Könnyen nyitható, még két kuka számára is jut benne hely, ha a műanyagot is itt gyűjtenénk. Számos változatban létezik: választatunk különböző méretek, formák, színek és anyagok között is. Jópofa ötlet, ha rögtön multifunkciós kukatárolóban gondolkodunk, és a tűzifát is ott tároljuk, esetleg rovarhotelt építünk mellé.

Fotó: Pershore College, Ideal Home Show
Fotó: Writtle University College, Ideal Home Show
Fotó: Chichester College, Ideal Home Show

2. Rácsok és kerítések

Az előkertben alacsony kerítés vagy rács mögé is rejthetjük a kukát. Ennek előnye, hogy mobilis, egy rács például könnyen áthelyezhető, ha máshova tennénk a szemetest. Válasszunk időjárásálló anyagot!

Fotó: Shuttleworth College, Ideal Home Show

3. Álcázás zölddel

Akár a kukatároló tetején is nevelhetünk kertecskét, de sövény mögé is rejtőzhet a doboz.  Ajánlható például a fagyal, ami megfelelő formára is nyírható. A természetes hatást kedvelők bátran próbálkozzanak a jól rejtő bambusszal, vagy fűzfával, esetleg örökzöldekkel.

Fotó: Capel Manor College, Ideal Home Show
Fotó: Askham Byran College, Ideal Home Show

4. Futtatórács

Egy támaszték, rács, pergola segítségével is növények mögé rejthetjük a ronda kukát az előkertben. A klemátisz például nem csak gyorsan befutja a tartót, de szépséges virágjával is díszít. A kellemes illatú jázmin vagy lonc is jó választás lehet, még a szemetesből áradó esetleges szagokat is elfedik.

5. Fessünk rá virágokat

Ha minden kötél szakad, akkor pingáljuk ki a kukát – egy virágos változat például máris szebben mutat a feketénél! De a gyerekeket is bevonva készíthetünk rá mókás rajzokat is akár. Megoldás lehet még a nagy dekormatricák felragasztása, amelyek között kerti életképet bemutatókat is találunk.

Fotó: Kate Gabriel

Forrás: cultivationstreet.com