Nem csak finom, de az egészségügyi hatása is kedvező.

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt – sokáig talán csak a szállóigévé vált filmes idézetből ismertük a csonthéjas gyümölcsöt. Manapság már nem csak fagylalt formájában, de értékes gyümölcsként is találkozhatunk vele nap, mint nap a boltokban. A pisztácia népszerűsége globálisan egyre növekvő tendenciát mutat, ugyanis sorra jelennek meg előnyös egészségügyi hatását ecsetelő jelentések.

A Kaliforniai Állami Egyetem egyik új tanulmánya szerint világszerte növekszik a pisztácia iránti kereslet.

A kutatások alapján a pisztácia segít a súlykezelésben és a vércukorszint szabályozásában, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti.

A finom, olajokban gazdag mag kulcsfontosságú aminosavakkal, egészséges zsírokkal, magnéziummal és étkezési rosttal látja el a szervezetünket.

Nem csoda hát, hogy világviszonylatban jelentős növekedés mutatható ki a pisztácia fogyasztásban, nagy lendületet vett a zöld gyümölcs 2015 és 2017 között. A Kaliforniai Állami Egyetem jelentése szerint globális szinten a pisztácia 99 százalékát Kaliforniában termesztik, ám a termés 70 százaléka exportra megy (korábban Irán volt a fő termelő). Az egyetem a kínai, a dél-koreai, a német-, francia-, olasz- és spanyolországi, illetve az egyesült királyságbeli trendeket vette górcső alá, minthogy ezek az államok az USA legfontosabb pisztáciafelvevő-piacai. A gyümölcs iránt dinamikusan fokozódó kereslete miatt India sem maradt ki a felmérésből.

Forrás: elelmiszer.hu