Hullámoztál már a hullámban?

2018. szeptember 27. és 2019. március 3. között egy különleges kiállítást nézhetünk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Ebben az évben ünnepli ugyanis Budapest egyik legpatinásabb szállodája a kerek századik születésnapját.

Ugyan ki ne ismerné a karakteres épületet a Gellért-hegy lábánál, a Dunaparton? A ma nyugodtan figyelő hotel mögött viharos évezredek állnak, az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak.

A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő. Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le. Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét.

Forrás: mkvm.hu/