Munkás állatok.

Szultán, a pit póni nem akármilyen emlékművet kapott: egy masszív „földszobor” őrzi emlékét Caerphilly-ben, Wales déli részén. A helyi bányákban dolgozó, szénnel teli kádakat húzó állat nagy szeretetnek, megbecsülésnek örvendett. Az alkotás alapja is szén, emlékeztetve az ipari fellendülés időszakára, amely nem csak Nagy-Brittaniát, de az egész világot alapjaiban változtatta meg.

A szén, mint elsődleges energiaforrás az ipari forradalmak idején vezető szerepet biztosított Nagy-Britanniának. Kitermelése óriási mértékben folyt: lovakat, pónikat, öszvéreket fogtak be a föld alatti szénbányákban, mind Észak-Amerikában, mind Európában, a 18-dik század közepétől egészen a 20-dik század közepéig.

Korábban nőket, sőt gyerekeket alkalmazták a kocsik, kádak kihúzására. Ahogyan a kitermelés egyre mélyebbre került, a távolságok egyre nőttek, úgy váltották fel az állatok az embereket.

Szultán, a pit póni. Az alkotó, Mick Petts kb. 60 000 tonna szenet használt fel.

Fotó: The Geological Society of London

Az egyik korai fotósorozatot Johnny Briggs készítette, aki az Ashington Coal Company alkalmazásában állt. Valamikor 1930-45 között készülhetett a kép, a pontos idő nem ismert, és a bányát sem tudták azonosítani a felvételen.

Fotó: flickr

Szénbányászok és egy pit póni, Hunter Valley-ben, Ausztráliában. A felvétel Bert Lovett gyűjteményéből származó negatív másolata.

Fotó: Cultural Collections/flickr
Fotó: Steve Brockett
Fotó: Steve Brockett
Fotó: Steve Brockett
Fotó: Steve Brockett
Fotó: Steve Brockett

Forrás: www.amusingplanet.com