Több, mint park.

Tajvanban egy felhagyott repülőtér területén izgalmas, egyedülálló projektbe kezdtek. A tájépítészek olyan zöld felületet terveztek a helyre, amely érzékszervi élményekkel ötvözve mintegy menedékként szolgál a sziget egyik legnagyobb és legzsúfoltabb városában.

A Taichungban található Phase Shift Park 200 növényfajnak 10 ezer fának ad otthont. Az igazi látványosságot azonban az a 12 városi tájinstalláció biztosítja, amely Rudolf Steiner filozófus 12 érzékét jeleníti meg.

Taichung levegője jelenleg nem olyan rossz, mint a környező városoké, de a Ráktérítő alatt fekvő települést a Föld egyik legnagyobb tengeri áramlata melegíti, emiatt a forró, nedves, ragadós levegő fojtogathatóvá válhat nyáron, amikor a páraszemcsék és a kipufogógázok toxikus részecskéi a talaj közelében maradnak.

A fákat úgy választották ki, hogy maximális árnyékot adjanak, az északról délre tartó, kanyargó utak mentén. A különleges installációk Steiner 12 érzéke köré épülnek, ezek: tapintás, életérzék, sajátmozgás-érzék, egyensúlyérzék, szaglás, ízlelés, látás, hőérzék, hallás, beszédérzék, gondolat- vagy fogalomérzék, én-érzék.

A parkban találunk egy tavat is, amit kifejezetten úgy terveztek, hogy élethű visszhangot hallasson, valamint egy virágmezőt, ami pedig bódító parfümillattal borítja be a környéket.

A francia építész, Mosbach Paysagistes tervei alapján készült parkban különös figyelmet fordítottak a víz áteresztésének maximalizálására a monszun időszakában. A talaj alatt komplex elvezető- és esőztetőrendszer húzódik, amely ideálisan szabályozza a vízháztartást. A futurisztikus látképhez tartoznak a napelemmel működő légtisztítók is.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, képek: Mosbach Paysagistes