Virtuális nyolclábúak.

A Bázeli Egyetem kutatói különleges applikációt fejlesztettek: a Phobys a kiterjesztett valóságot hívja segítségül ahhoz, hogy a felhasználó pókok iránti félelmét segítsen legyőzni.

Az arachnofóbia az egyik legismertebb fóbia. Hiába tudjuk a józan eszünkkel, hogy a pókok az ökoszisztéma szerves részei, nehéz a rémisztő külsejű szörnyeket kedvelni. Pedig a nyolclábúak jó étvággyal sokféle kártevők fogyasztanak el, amellyel egyensúlyban tartják azok számát.

Az app rendkívül valósághű képek segítségével, interaktív módon szoktat minket a pókok látványához.Először távolról, majd közelről figyelhetjük meg a virtuális pókokat, amik végül meg is mozdulnak. Ha a felhasználó a telefonja kameráját a kezére irányítja, a kiterjesztett valóságban a képernyőn egy digitális pók szalad fel a bőrére. Egyre nehezebb feladatok jönnek, végül már egy seregnyi pók futkározik a képernyőn.

A készítők szerint drámai módon csökkenni fog a félelmünk a terápia végére, mivel a virtuális pókkal könnyebb szembeszállni és így a félelmet leküzdeni is, mint egy valódival.

A kutatók 66 résztvevővel tesztelték az alkalmazást, 2 héten keresztül. Az egyik csoport tagjai összesen 6 és fél órán keresztül alkalmazták az applikációt, míg a kontrollcsoportba tartozók egyáltalán nem használták azt. Az alkalmazást megismerők a terápia végén kisebb félelemről és undorról számoltak be.

A Phobys nevű applikáció letölthető iPhone-ra és Android-ra. A fejlesztők azt tanácsolják, hogy azok, akik súlyos arachnofóbiások, csak felügyelet mellett használják az alkalmazást.

Forrás: happymag.tv