Avagy mit tegyél egy bőrszárnyú szomszéddal?

Menekülj! A denevér köztudottan vérszívó, veszélyes élőlény. Jaj, mégsem, az csak a mesékben igaz. Szegény ártalmatlan állatnak igen rossz a marketingje, pedig nem csak teljesen jámbor, de igen hasznos is! Ha denevér lakik a környékeden örülj neki, hiszen egy éjszaka alatt több, mint 2000 szúnyogot vacsorázik meg az ablakod alatt. Az imidzsét tovább rontó babona, miszerint a denevér belerepül a hajunkba, a magasított rizsporos frizurák idejéből ered, ugyanis a rizspor elnyeli az ultrahangot. Ha csak nem hódolunk a 17. századi frizura divatnak, ez ügyben sincs okunk az aggodalomra.

Denevér

A tömeges erdőirtások következtében a rőt koraidenevérek (Nyctalus noctula) kiszorulnak természetes élőhelyükről, így sokszor választják szálláshelyül az épületek padlásait vagy a panelházak hézagait. A fent említett okok mellett egyéb érv is szól amellett, hogy miért ne bántsuk a denevéreket: hazánkban ugyanis védettek, egy példányának pénzben
kifejezett értéke 10.000 Ft. Ennek fényében, élőhelyüket érintő tevékenység esetén, például panelépületek szigetelése, vagy ablakcsere esetén, be kell szerezni az illetékes természetvédelmi hatóság (nemzeti park, állatkert) engedélyét, ugyanis a munkások védett denevérek tömkelegét pusztíthatják el illegálisan!

Denevér

Ó, és ha berepül egy eltéved állat az ablakon, ne kezdjük kergetni! Kapcsoljuk le a villanyt, húzzuk el a függönyt ás tárjuk ki az ablakot, biztos, hogy perceken belül kitalál magától is. Ha pedig sérült példányra akadnánk, kesztyűben egészen bátran megfoghatjuk, tegyük be egy sötét de szellőző (lyugassuk ki bátran) dobozba, és értesítsük a már említett érintett szervek valamelyikét.