Fadudor.

Port McNeill egy kanadai kisváros a Vancouver-szigeten. Eredetileg favágók alaptáboraként létezett, de 1936-ban valódi településsé alakult. A fakitermelés még mindig az első számú tevékenység errefelé. A városka leghíresebb látványossága is a fához kapcsolódik, itt található ugyanis a világ legnagyobb göcsörtje (bogja, dudora).

A göcsört egy hatalmas csomó, szemölcsszerű kinövés a törzsön, amely akkor keletkezik, amikor a fát stressz éri, például sérülés, vírus- vagy gombafertőzés miatt. A daganathoz hasonlóan a sejtek itt is kontroll nélkül kezdenek burjánzani, aminek eredménye abnormális dudor lesz a fa törzsén.

Fotó: panoramio.com

Néhány fafajnál, például a mamutfenyőnél ezek a csomók hatalmasra nőhetnek, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy a mamutfenyők a legnagyobb és legmagasabbra növő fafélék. A csomók aztán az egész törzset beboríthatják és nedvesség jelenlétében akár hajtás is sarjadhat belőlük.

World's Largest Burl

A világ legnagyobb ilyen dudora a Vancouver-szigeten nőtt egy szitka lucon. 2005-ben fedezték fel a 6 méter magas, 6 méter átmérőjű és kb. 30 tonnát nyomó kinövést. Ha bárhol máshol bukkannak rá, akkor biztosan a fán hagyják és természeti látványossággá válik. Azonban Port McNeill a favágók hazája, akik levágták a gigantikus göcsörtöt és büszkén kiállították a vízpart melletti parkban.

Fotó: panoramio.com

A világ második legnagyobb dudora egyébként ugyanebben a városban található: 1976-ban vágták le a 22 tonnás dudort.

Big Burl, Medium Dan & Tiny Pepe

 

Fotó: panoramio.com

Forrás: www.amusingplanet.com