Tökéletes környezet.

Ausztrália Új-Dél-Wales nevű államában, a Gibraltár-hegy alatt egy használaton kívüli vasúti alagút rejtőzik. Az 1866-ban épült csatornában egyetlen vágány fut. 1919-ben viszont az alagúton kívül megépült a kétirányú vasúti sínpálya, ezért az előző feleslegessé vált. Az 1950-es években új funkciót találtak a felhagyott helyiségnek és Ausztrália első gombatermesztő farmja kapott helyet benne.

1987-ben Dr. Noel Arrold mikrobiológus azzal a céllal kezdett az alagútban gazdálkodni, hogy új, különleges gombákat termeljen az ausztrál piacra. Az első fajta a Swiss Brown volt, ezt egzotikus, ázsiai fajták követték: siitake, késői laskagomba, shimejii és fafülgomba.

Ezek a gombák a hűvös, nedves, gyengén megvilágított környezetben burjánzottak. Az alagútban szinte olyan életfeltételeket találtak, mint Kína, Japán és Korea hegyvidéki erdejeiben, vagyis eredeti hazájukban.

Az alagút 650 méter hosszú és kb. 30 méter mély. A kemény sziklába vájt helyiségben a hőmérséklet állandó 15 °C, a nap nem süt be. A fénycsövek viszont minden nap hajnali fél 6-kor pontosan bekapcsolnak, majd 12 órával később kikapcsolnak.

Dr. Arrold a gombakultúrákat főtt burgonyával és agarral teli kémcsövekben tartja. Kezdetben rozs vagy búzaszemeken inkubálja a tenyészetet, tiszta, szivacsos, penészgátló szűrővel lezárt műanyag zsákokban termeszti őket, mielőtt üvegbe, fekete szemeteszsákokba vagy műanyagba csomagolt rönkökbe helyezi át.

Dr. Arrold egyszerű ötlete alapján a gombák fekete szemetesszákokban növekednek, amelyekre lyukat vágnak. Korábban általában a tiszta műanyag zsákok belsejében nőttek, de miután a fény mindenütt érte őket, a gombák mindenhol nőttek, ami megnehezítette a betakarításukat.

A farmon hetente kb. 1500 kg gomba terem, ami nem sok a nagyüzemekhez képest. Azonban ez  kiváló minőségű gomba, ráadásul egzotikus fajok, amelyek vegyszermentesen, alacsony energiafelhasználás mellett, hulladékokat is felhasználva teremnek.

Forrás: www.amusingplanet.com