Természetes fegyverek.

Mennyivel kellemesebb nyári estéken egy illatozó levendulatő mellett üldögélni, mint szúnyogriasztó spray-vel fújkálni magunkat, igaz? Ha szeretnénk elejét venni a vérszívók esti támadásainak, már ültetéskor tervezzünk szúnyogűző növényeket a kertbe!

Nézzük, mi minden jöhet szóba!

1. Citromillatú muskátli

Nem minden muskátli űzi a szúnyogokat, de a citromillatú igen! Levelei szeldeltek, a növény bokros habitusú, a virágai illatosak.

2. Bojtocska

Lehet, hogy nem a leghatásosabb szúnyogriasztó, de a lila virágú növényke olyan illatanyagot termel, amelyért a vérszívók nem rajonganak, ugyanakkor a pillangók igen.

3. Citronella

A hosszúkás levelű növényből nyert olaj és kivonat olyan hatékony, hogy számos szúnyogriasztó készítményben is megtaláljuk.

4. Borsmenta

Az ismert gyógynövény olyan erős illóolajat tartalmaz, amely képes a mindenfelé keringő szúnyogokat is távol tartani.

5. Citromfű

Pillanatok alatt elterjed a kertben, nem csak teába vagy süteménybe tehető, de magas illóolaj tartalma miatt hatásosan távol tartja a vérszívókat is.

Fotó: westend61

6. Levendula

Számunkra nagyon kellemes illatú lilavirágú növény, azonban a szúnyogok ki nem állhatják a levendula illatát. Sőt, nem csak ők, de a molyok és legyek is elkerülik.

7. Illatos macskamenta

Lehet, hogy a macskák rajonganak érte, de a szúnyogok szerencsére utálják.

8 . Bazsalikom

Egyetlen kiskertből, konyhából sem hiányozhat a népszerű fűszer, ami ráadásul még a szúnyogokat is taszítja. Egy tanulmány szerint a bazsalikom illóolaja toxikus a szúnyoglárvák számára.

9. Fodormenta

Akárcsak a borsmentát, a fodormentát is érdemes a balkonra, teraszra ültetni, ha szúnyoghadak nélkül szeretnénk a nyárestéket élvezni.

10. Zsálya

Nem csak az ételek ízesítőjeként használható, de ha pár levélkét bedobunk az esti tábortűzbe, akkor szúnyogmentesen élvezhetjük a sütögetést, beszélgetést is.  Hasonlóan működik a rozmaring is!

11. Körömvirág

Nem csupán dísznövényként szép, de a vérszívókat is távol tartja, a benne található anyagot előszeretettel teszik rovarűző készítményekbe.

Forrás: www.countryliving.com