Figyelmeztetést adott ki a Természetvédelmi Világszövetség.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legújabb vizsgálatai alapján Európa egyik legveszélyeztetettebb rovarcsoportjai közé tartoznak az elhalt faanyagot fogyasztó – azaz szaproxilofág – bogarak.

Az említett bogarak 700 faját vizsgálták a kontinensen, az adatok alapján ezen fajok közel egyötödét fenyegeti a kihalás. Az ok egyszerű: a bogarak életéhez nélkülözhetetlen, az élőhelyeiket jelentő ősi fák eltűntek az erdőkből. A jelentés szerint a fakitermelés és a fapusztulás mind hozzájárulnak a bogarak természetes élőhelyeinek eltűnéséhez. További fenyegetést jelent a városiasodás, a turizmus fellendülése és az erdőtüzek megszaporodása a mediterrán térségben.

Ezek a bogarak kulcsszerepet játszanak a tápanyagok lebontásában és újrahasznosításában, valamint fontos táplálékforrásként szolgálnak a madarak és emlősök számára, néhány fajuk a beporzásban is szerepet játszik.

A bogarak egy részének több száz éves fákra van szüksége, ezért a szakemberek szerint most olyan természetvédelmi erőfeszítésekre van szükség, amelyek hosszú távon garantálják az öreg fák védelmét Európa különböző tájain. Valamennyi európai országban leltárt kellene készíteni az ősi, valamint nagy kulturális és természetvédelmi értékkel bíró “veterán” fákról, azok védelmének biztosítása érdekében. Emellett különböző korú, valamint elhalt fákra, kidőlt fatörzsekre és fatönkökre lenne szükség az egyes tájakon.

Az Európában élő 58 bogárcsalád kb. 29 ezer fajából mintegy négyezer faj kötődik élete legalább egy részében elhalt, rothadó fákhoz.

Forrás: mti.huwww.bbc.com és erdeiprogramok.hu, címlapkép: Hectonichus/Wikimedia Commons