Tengernyi hulladék.

Ha eddig nem vetted elég komolyan a műanyagszemét jelentőséget, az alábbi videó biztosan átformálja a szemléletedet. Egy brit búvár, bizonyos Rich Horner az idilli Balin forgatott. Gyönyörű strandok, pálmafák, tiszta víz … neked is ez jut elsőként eszedbe a trópusi szigetről? Nos, akkor meg fogsz lepődni, hogy mit látott, amikor az óceánba merült!

Sokkoló és elszomorító felvétel: a part menti vizekben úszkálva iszonyatos mennyiségű műanyag hulladékkal találkozott. A 2,5 perces videót közel 1 millióan látták már a youtube-on.

Műanyag zacskók, palackok, táskák, zsákok…. mintha nem is a tengeri élőlények birodalmában járnánk, de legalábbis Műanyagországban. Elkeserítő!

A hely neve Manta Point, a partszakasz 20 km-re fekszik Balitól. Ez a szakasz híres tisztuló állomás a manta ráják számára, akik ide járnak megtisztulni kis halak segítségével a parazitáktól.
Indonézia jelenleg a világ második legszennyezettebb térségének számít, Kína mögött. Bali elsősorban turistaparadicsomként ismert, de az utóbbi években annyira szemetes, koszos sok helyen, hogy a turisták egy része csalódik a látogatásban. A szemétszedő akciók csak tűzoltások: nem szüntetik meg a problémát, csak időleges megoldást jelenetnek.

A fogyasztók szokását nem egyszerű megváltoztatni, nehéz egyik napról a másikra megoldani a problémát. Horner videója azért is fontos, mert rendkívül jól mutatja be, hogy hova jutottunk, és hogy itt az ideje más útra lépni. Sokkal nehezebb lesz leakasztani a századik műanyagszatyrot a boltban a kampóról, miután megnéztük a felvételt…

Forrás: www.treehugger.com