Itt az ideje leszámolni velük!

Azok, akik ügyelnek a súlyukra vagy az egészségükre, gyakran választják az egészséges ételeket az ártalmasak helyett. Illetve egész pontosan: azokat választják, amelyekről azt hiszik, hogy egészségesek, és azokat iktatják ki, melyeket egészségtelennek vélnek. Sajnos ez sokszor félrevezető, több tévhit tartja magát, úgyhogy a szándék ellenére egyáltalán nem biztos, hogy egészségesebben étkeznek.

Nézzük a leggyakoribb tévhiteket!

1. Egy pohár almalé egészségesebb, mint egy kóla

tevhitek01

Gyümölcsből van, finom: egy pohár almalé nyilvánvalóan sokkal tudatosabb választásnak tűnik, mint egy doboz kóla. Ez persze sok szempontból így is van, de azért nem árt tudni, hogy több kalóriát tartalmaz „bűnös” társánál. Ha igazán szeretnénk odafigyelni a súlyunkra, a kalória bevitelre, a legjobban tesszük, ha vizet iszunk.

2. A nyers zöldségek egészségesebbek, mint a párolt vagy sült változatok

Egészséges étkezés

Nem teljesen igaz, némelyik párolt zöldség ugyanis jobb választás, mint a nyers. Például, a főtt répák több karotinoidot tartalmaznak, míg a párolt paradicsom gazdagabb likopinban, mint a nyers. Ez persze nem azt jelenti, hogy inkább sütve-főve kell ennünk a zöldségeket, csak annyit, hogy értékeljük azokat is, amelyek nem nyersen kerülnek a tányérunkra, fogyasszuk őket bátrabban!

3. Bármelyik diétában falhatjuk a szusit

Egészséges étkezés

A szusit sokan nem tekintik ellenségnek, ha diétáról van szó, és bátran rendelnek belőle, még a megrögzött fogyókúrázók is. Valójában több szénhidrátot tartalmaz, mint egy hamburger, noha utóbbi összességében kalóriadúsabb. Ha számolgatjuk a szénhidrátot, kezeljük a helyén a szusit is.

4. A szójaszósz remek helyettesítője a sónak

Egészséges étkezés

A szakértők azt ajánlják, hogy ne helyettesítsük szójaszósszal a sót, különben egy kínai étteremben járva az ajánlott sómennyiség többszörösét fogjuk észrevétlenül bevinni a szervezetünkbe. Inkább arra ügyeljünk, hogy enyhén sózzuk csak meg az ételeket, ahelyett, hogy valami mással igyekezünk helyettesíteni a sót.

5. A méz egészségesebb, mint a cukor

Egészséges étkezés

Azt már mindenki rengetegszer hallotta, hogy a cukor rosszat tesz az alaknak és egészségtelen is, sokan viszont mindenhez mézet adnak, ha nem elég édes, úgy gondolva, így sokat tesznek az egészségükért. A méz valójában több kalóriát tartalmaz, mint a cukor, így ne higgyük azt, hogy fogyni kezdünk, ha mindenhez mézet teszünk. Bár a méz egészséges, hiszen sok értékes anyagot is rejt, az allergiások mértékkel fogyasszák.

6. Az aszalt, szárított gyümölcs a legjobb snack

Egészséges étkezés

Sajnos az aszalás, szárítás közben a vitaminok, antioxidánsok akár 80%-át is elveszítheti a gyümölcs. A friss gyümölcs így jóval egészségesebb, bár az is igaz, hogy még mindig jobb aszalt gyümölcsöt eszegetni, mint mondjuk cukros zizit.

7. A popcorn egészségtelen

Egészséges étkezés

Ez egyáltalán nem igaz! A kutatók kimutatták, hogy a forró levegőn készült popcorn egészséges és hasznos táplálék. Egy csésze pattogatott kukorica majdnem kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy gyümölcs vagy zöldség. Nem beszélve a hasznos rostokról! Ez persze nem azt jelenti, hogy vacsorára is popcornt együnk, és az sem mindegy, hogy miként készítjük el: az ízesített zacskókban mikrózott kukoricát nem ajánlják, helyette sütőben ugrasszuk ki a szemeket.

8. A fogyókúrázók legnagyobb ellensége a sajt

tevhitek08

Rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaz: sokan így vélekednek a sajtról, és eszükbe se jut, ha ügyelni akarnak a súlyukra. Pedig a sajt több kalciumot tartalmaz, mint a többi tejtermék, ott a helye a kiegyensúlyozott étrendben. Ráadásul a zsír felhalmozódását gátoló linolsavat tartalmaz, ezért segíti a fogyást.

9. Az alkohol már kis mennyiségben is ártalmas

tevhitek09

Néhány elmélet szerint csak akkor élhetünk egészségesen, ha az alkohol minden formáját kiiktatjuk az életünkből. Pedig a bornak nagyon értékes összetevői vannak, nem véletlen, hogy a mediterrán népek a napi egy pohár jó borra esküsznek. A vörösbor például polifenolokat tartalmaz, amelyek többek között gyulladás gátló és antioxidáns hatással bírnak.

10. Az egészséges olajok minden ételt még egészségesebbé tesznek

Egészséges étkezés

Kókuszolaj, lenolaj, tökmagolaj: igen népszerűek manapság a nem hagyományos olajok. Sokan gondolkodás nélkül használják őket a konyhában, nem csak nyersen, de akár sütéshez is, pedig ezek veszélyeket is rejthetnek magukban. Például a lenolaj mérgezővé válhat melegítés hatására!

11. A zsírszegény élelmiszerek egészségesebbek

tevhitek11

Sokan annyira komolyan veszik a kalóriaszámolgatást, hogy kizárólag 0%-os, zsírszegény élelmiszereket emelnek le a polcról. Ez igen becsapós, ezekben ugyanis gyakran valami mással helyettesítik a zsírokat, ráadásul kevesebb vitamint és ásványi anyagot is tartalmazhatnak. Például a tejtermékek zsírban oldható vitaminokat tartalmaznak (A, D, E, K), így aztán a zsírszegényekből nemcsak a zsír,de a vitamin is hiányzik.