Őrszemként figyelik az algásodást.

Egyre elterjedtebb a tudományos kutatásokban az ún. citizen science, amikor a lakosságot bevonva gyűjtenek adatokat a kutatók. Talán nem is gondolnánk, hogy mennyit segíthetünk mi is a tudománynak, akár madarak megfigyelésével, akár egyszerű zöldségtermesztési feladatokkal vagy bizonyos rovarok előfordulásának feltérképezésével.

A kutatók ezúttal azokat szólítják meg, akik szeretnek horgászni.

Miközben kedvenc szenvedélyüknek hódolnak, segíthetnek a hazai vizek állapotnak felmérésében is. 2022-ben már mintegy 870 ezer regisztrált horgászt tartottak nyilván hazánkban. Mindezek ellenére a rekreációs horgászok helyi környezeti tudása még mindig az ökológiai tudás egyik legkevésbé kutatott területe, de az ÖK kutatói már 2020 óta dolgoznak a velük folytatott párbeszéden.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja 2023. februárban indította el a Tudós Horgász projektet, amelyben a szabadidős horgászok segítségét kérik. A kutatás elsődleges célja annak megértése, hogy milyen ökológiai hatások befolyásolják felszíni vizeink állapotát, például mikor, hol, és milyen tényezők együttállása esetén alakul ki az algavirágzás. A horgászok a projekt számára létrehozott külön weboldalon és mobilalkalmazásban tudnak adatot szolgáltatni, ahol néhány felszíni vizeinkhez köthető fontosabb élőlény megfigyelésének dokumentálásával, illetve időről időre megújuló kérdőívek kitöltésével is segíthetik a kutatást. „Őrszemekként” történő bevonásuk vizeink megfigyelésébe egyben lehetővé teszi a kutatók számára ökológiai tudásuk és percepcióik alaposabb megismerését, és így remélhetőleg elindulhat velük a párbeszéd a felszíni vizeinkkel kapcsolatos legfontosabb ökológiai kérdésekben.

A vizek állapota az intenzív használat és terhelés miatt nagyon gyorsan és folyamatosan változik, és mivel a jó állapot fenntartása állami feladat, a téma kiemelten fontos.

A változás szabad szemmel is látható jelei például az algásodás, jellegzetes fajok eltűnése vagy akár újak megjelenése, de ennek következménye lehet bizonyos fajok túlzott elszaporodása is. A horgászok rendszeresen kint vannak a természetben, és hol tudatosan, hol önkéntelenül, de folyamatosan megfigyelik az élővilágot, így a kutatók számára nagyon fontos információkat szolgáltathatnak.

További információ: tudoshorgasz.hu