’A tó’.

Sørvágsvatn (vagy Leitisvatn) a Feröer-szigetek Vágar nevű szigetén található. A 3,4 négyzetkilométernyi területet borító állóvíz önmagában nem lenne különleges, talán csak az említésre méltó, hogy ez a szigetek legnagyobb állóvize 6 km-es hosszával.

A tavat egész partvonalán számos apró patak táplálja.

Egyes térképeken úgy tűnik, mintha a tó közvetlenül, fjordként kapcsolódna az óceánhoz, valójában azonban a patak vize 32 m magasból függőlegesen zuhan a tengerbe. Fentről nézve pedig optikai illúzió áldozatai lehetünk: úgy fest, mintha a tó magasabban feküdne az óceánnál. Jobban megfigyelve láthatjuk, hogy a víz a 100 méter magas szikla mögött bújik.

Fotó: Charlie Kellogg/flickr

A helyiek között heves vita van a tó elnevezését illetően.

Sørvágur lakói büszkén hirdetik, hogy a tavat az ő településükről nevezték el. A másik oldalon viszont Miðvágur lakosai következetesen Leitisvatnnak hívják a tavat, mivel a tó másik oldalán található földterület neve Leiti. Ráadásul Miðvágur faluja közelebb fekszik a vízhez, mint Sørvágur, ami szintén különössé teszi, hogy a tó az utóbbi nevét viseli. Pedig a magyarázat egyszerű: Sørvágur települését hamarabb alapították, mint Miðvágurt.

Fotó: Eileen Sandá/flickr

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, a helyiek legtöbbször egyszerűen csak úgy említik a vizet, mint ’a tó’ (Vatni). Vágar sziget lakói mind tudják, hogy miről beszélnek, amikor a tóról folyik a diskurzus. Egyébként kedvelt horgászhely számukra, amit szívesen látogatnak attól függetlenül, hogy minek nevezik.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Jan Egil Kristiansen/flickr