Lombfakadás előtt, márciusban virágzik.

1996 óta minden évben megválasztja Országos Erdészeti Egyesület az Év fáját, 2023-ban sem volt ez másképp: a kecskefűz, a rezgőnyár és a vénic-szil versengéséből a közönségszavazáson az utóbbi került ki győztesen.

A vénic-szil közepes termetű, 20-25 méter magasra megnövő fa. Már lombfakadás előtt virágzik, zöldes-vöröses virágai márciusban nyílnak. Lependéktermése májusban érik, a magot a víz és a szél is terjeszti. Túlélőképességét erősíti, hogy a szomszédos egyedek gyökérzete gyakran összefonódik, így akár aktív tápanyagcsere is megvalósulhat közöttük, de tuskóról és gyökérről is egyaránt jól sarjad.

A vénic-szil Kárpát-hazában is őshonos, főként homoki tölgyesekben, ligeterdőkben, ártéri erdőkben él.

Utóbbi területe a folyószabályozások és a maradék élőhelyek feldarabolódása, átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. A „szúnyogfának” is nevezett fafaj árnyéktűrő, a gyengébb minőségű talajokat is jól tolerálja, a különféle élőhelyekhez így is nagyon jól tud alkalmazkodni.

Nykio vinkšna

Bár az európai szilfaállományt erősen károsítja a 20. század elején Ázsiából behurcolt, „szilfavésznek” keresztelt gombabetegség, a vénic-szil erre szerencsére kevésbé érzékeny.

A vénic-szilt szívós, jól hajlítható fája miatt igen széles körben használták, szilárdsága, rugalmassága miatt sok területen ma is igen értékes faanyagnak számít.

Víz alatt, például hídlábak, hajótestek építésére kiválóan alkalmas, hordókat, erjesztőkádakat, sőt egykor csöveket is készítettek belőle. Vöröses színe és szép rajzolata, keménysége miatt az asztalosipar egyik kedvelt alapanyaga, tartóssága és szilárdsága miatt ágyútalpnak is nagyon alkalmasnak találták. A benne található cseranyagok okán kérgét a tímárok egykor cserzőanyagként használták, de kiváló hamuzsír készíthető belőle.

Ulmus laevis (Flatter-Ulme) IMG 4004

Az állatok takarmányozására régóta használják a kéreg alatti háncs részt, azonban a növény egyes részeit mi is fogyaszthatjuk. Míg a keserűanyagokban gazdag kéreg különféle kivonatait inkább bélproblémák esetén gyógynövényként, különleges terméseit éretlenül gyűjtve, olajjal-ecettel keverve salátaként is szívesen tálalták.

Ulmus laevis1

Forrás: oee.hu