Vannak olyan élőlények, akiket nem látunk szívesen az otthonunk közelében. Ilyenek az egerek is, akik azon kívül, hogy éjszakánként hangosan kaparásznak, még az ételeket is megfertőzhetik. Kárt tehetnek a falban, a szigetelésben, egy szóval jó sok bosszúságot okozhatnak. Nem csoda hát, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne a mi lakásunkat vagy házunkat szemeljék ki lakóhelyül. Mutatjuk, mit tehetünk.

A legkézenfekvőbb megoldás: a macska vagy a vadászgörény

A legtöbb macska megfogja az egeret, de mégha nem is egy nagy vadász, hanem inkább a lustább fajta házi kedvencünk, a szaga akkor is riasztólag hat az egerekre. Érdemes tehát egy macskát beszerezni. Persze ez csak azoknak lehet jó megoldás, akik szeretik ezt az állatot és nem allergiásak rá. Minden állat tartása odafigyelést és energiát igényel, nincs ez másképp a macskáknál is. Felelősen gondoskodjunk róluk.

Nem a legelterjedtebb kedvenc, de akadnak olyanok is, akik vadászgörényt tartanak otthon, akár lakásban is. Nos, a vadászgörények a tuti befutók, ha egerek és patkányok elkapásáról van szó. Olyannyira, hogy a rágcsálóirtással foglalkozó oldalakon is olvashatunk erről a vegyszermentes módszerről. A vadászgörény hihetetlen szűk helyekre is befér, simán kirángatja az egeret vagy a patkányt a legeldugottabb zugból is.

Mindkét állat esetében igaz, hogy ha lakásban tartjuk őket, akkor fokozottan figyeljünk rá, mit hagyunk elől. Egérgyanú esetén hagyjuk, hogy ők végezzék el a munkát, semmiképp se tegyünk ki mérget, nehogy véletlenül a macska vagy a görény egye meg.

Mit tegyen az, aki nem szeretne állatot tartani?

Először is, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ha egy rágcsáló mégis bejutna az otthonába, akkor a lehető legkisebb kárt okozza. Ezt úgy lehet elérni, hogy a kamrában lévő lisztet, tésztákat, egyéb száraz alapanyagokat egy jól záródó dobozba tesszük. Ugyanígy a kakaót, pudingport, egyebeket.

A ház falait, sarkait érdemes időről időre ellenőrizni, nem látszik-e valahol a behatolás nyoma, nem sérült-e meg a szigetelés, nincs-e rés a nyílászáróknál. A csövek mellett is könnyen közlekedhetnek az egerek, ezért azokat a területeket is gyakran ellenőrizzük.

Létezik úgynevezett ultrahangos egérriasztó is, amit be lehet dugni a konnektorba. Ennek hatékonysága azonban erősen vitatott.

Biztonság kedvéért egy-egy egércsapdát érdemes kihelyezni a kritikus helyeken, például a kamra alsó polca alatt vagy a sarokban bárhol, a padláson, a szerszámtárolóban. Ezekbe csak csalétket kell tenni, nem mérget, tehát biztonságosabban kezelhetők. Ha kisgyerekek vagy háziállatok is hozzáférhetnek, az balesetveszélyes lehet, ezért olyan helyre tegyük, ahol ők nem érik el.

A csapdákba helyezhető kis darab sajt vagy szalonna. Az előre kihelyezett biztonsági csapdák remélhetőleg már az első példányokat megfogják, így nem kell rövid időn belül egy egész fészeknyi egérrel elbánnunk.

A padlás különösen érzékeny terület, hiszen oda nagyon ritkán látogatunk fel, oda csomagoljuk el a nem használt ruhákat, esetleg takarókat, kabátokat. Ezek mind remek kiindulási alapok egy egérfészekhez. A padlása ezért több csapdát is helyezetünk, csak pakolásnál ne feledkezzünk meg róluk, nehogy belenyúljunk. A csaliként beletett ennivalót is cseréljük bizonyos időközönként.

Biztosan vannak olyanok is, akik már az egércsapdákkal sem szeretnének vesződni, hiszen tény, hogy ezekből el kell távolítani az egeret, ha nem akarjuk megfogni, akkor csapdával együtt. A tetemet valahova ki kell dobni, a csapdát újra feltölteni, és így tovább. Ezekhez a műveletekhez is kérhetjük a szakemberek segítségét.

Milyen jelekből sejthető, hogy egér jár a házban?

Az esti kaparászás mindenképp árulkodó jel. Az egér szerencsére elég hamar felhívja magára a figyelmet, ugyanis a hangon kívül szagot is hagy maga után. Az egér ürülékét és vizeletét is észre lehet venni. Ha ez történik, akkor a fertőzött területet mindenképp fertőtlenítsük.

Magát az egeret nem könnyű megpillantani, mert nagyon óvatos állat, és általában olyan helyeken közlekedik, ahova mi nem érünk el. Jellegzetes lyukakat rág a falba, kisebbet, mint egy patkány. Szerencsére nem kifejezetten okos állat, ezért ha rátalálunk az útvonalaira, akkor bármelyik mentén kihelyezhetünk csapdákat.

Ha a háziállatunk történetesen nem macska, hanem kutya, akkor az ő megváltozott viselkedése is lehet jel. Nyüszítés, kaparászás, ezekre érdemes figyelni. Hiszen ha nem is kifejezetten egy vadász eb, az ösztönei akkor is működnek, a szaglása pedig sokkal hamarabb jelez, mint a miénk.

A megdézsmált élelmiszerek a legutálatosabb jelek, hiszen egyrészt azokat azonnal ki kell dobni, másrészt nem tudhatjuk, mihez fért még hozzá az egér. Ezért nagyon fontos, hogy mindent jól zárjunk el. Ha így teszünk, akkor minimalizálhatjuk a károkat.