Tekerés extrákkal.

Tedd le az autód, sétálj, bicajozz: Hollandiában komolyan gondolják a kerekezést. Minden megtesznek azért, hogy a biciklivel közlekedők jó minőségű kerékpárutakon suhanhassanak. Ennek újabb bizonyítékaként április 15-én adják át a világ leghosszabb olyan kerékpáros alagútját, amit kifejezetten erre a célra építettek.

A Bergen mellett található 2.9 km hosszú alagút nem csak a kerekezőket, de gyalogosokat és a futókat is várja, számukra is lesz egy kijelölt sáv.

Az alagúton végighaladás kb. 10 percet vesz majd igénybe bicajjal és 30-45 percet, ha lábbusszal megyünk.

A Fyllingsdalstunnelen a Løvstakken hegységen keresztül rövidíti le az utat Fyllingsdalen és Mindemyren között. Innen további kerékpárutakon Bergen városába jutunk.

Az új út célja, hogy egyszerűbbé tegye a munkába járást azoknak, akik bicikliznek.

Nem csak a forgalomterhelést csökkenthetjük így, de természetesen a környezetünkkel is jót teszünk, ha nem az autót választjuk. Az útvonal teljes hossza Fyllingsdalen-ből a város közepéig 7,8 km, aminek megtétele az új útnak köszönhetően a korábbi 40 perc helyett 25 percre rövidült.

Igaz, hogy ez a világ leghosszabb kerékpáros alagútja, de úgy pontos, ha hozzátesszük, hogy az Egyesült Államokban Seattle mellett létezik egy 3,6 m-es alagút, ami azonban egy vasúti alagút volt, de miután megszűnt ezen funkciója, a biciklisek vették birtokba. A norvégiai tehát a második leghosszabb kerékpáros alagút a világon, de leghosszabb olyan, amely eredetileg is kerékpáros alagútnak épült.

A kerékpárosok állandó 7 °C-on tekerhetnek majd, ami télen is vonzóvá teszi a közlekedés ezen módját. Minden nap 5.30 és 11.30 között lesz nyitva a jól megvilágított pihenőkkel, biztonsági kamerákkal és vészhívókkal felszerelt alagút. Falfestmények gondoskodnak majd arról, hogy az út ne legyen unalmas, a szembejövők mozgására pedig színes dinamikus fények hívják fel a figyelmet.

Forrás: www.euronews.com