Ravasz is a világ legveszélyesebb gombája.

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) Európából származik, ahol egyes lombhullató- és tűlevelű fák gyökereivel él szimbiózisban.

Óriási stratégának tűnik, mivel az Antarktisz kivételével valahogy minden kontinenst sikerült meghódítania. Ez a lenyűgöző térnyerés évek óta lázban tartja a tudósokat, hiszen a folyamat rendkívül gyorsnak tűnik. Kaliforniába például valamikor a 19. században került a gomba az öreg kontinensről származó dísznövény palánták szennyezett talajával és olyan villámgyorsan elterjedt a partvidéken, hogy még az eredeti, európai őshazájánál is sűrűbben nő arrafelé. Most úgy tűnik, hogy fény derült a rafinált hódítás mikéntjére.

Egy új tanulmány szerint a Kalifornia-szerte növő gyilkos galócák egymás tökéletes másai, a klónok ivartalanul szaporodnak és terjesztik a spóráikat új területeket benépesítve.

Ez a reprodukciós kapacitás meglepte a kutatókat, mivel az európai galócák DNS vizsgálata alapján azok ivaros úton terjednek, akárcsak New Jersey vagy New York galócái.

2011-10-26 Amanita phalloides (Fr.) Link 177883

A kaliforniai gombák DNS szekvenálása megmutatta, hogy minden egyed hajszálpontosan ugyanazt a genetikai anyagot tartalmazza, biztosítva az ivartalan szaporodás lehetőségét kb. 30 évre. A kutatók feltételezik, hogy a galóca képes átkapcsolni az ivartalan szaporodás üzemmódjába, annak érdekében, hogy az új területeket minél gyorsabban meghódítsa, majd ha ezzel kész, akkor újra visszavált az ivaros terjeszkedés üzemmódjába.

A gyilkos galóca Guinness rekorder a ’világ legmérgezőbb gombája’ kategóriában és a legtöbb halálos mérgezés okozója.

Mérge a fogyasztást követően 6-72 órán belül kezd hatni, a tünetek közé tartozik a hányás, a hasmenés, a kóma, majd a halál. A gombavacsora legtöbbször végzetes, mivel mérgének nem létezik hatékony ellenszere. A veszélyességét fokozza, hogy viszonylag jellegtelen külsejű gomba és több másik kalapossal is összetéveszthető.

Az amatoxinok a bélrendszeren keresztül bejutnak a májba és a fehérjetermelő enzimekhez kötődve megakadályozzák a munkájukat. Az amatoxinok hőstabilak, így főzéssel sem lehet őket hatástalanítani.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.