Szokatlan, de természetes szín.

Nem akarunk hinni a szemünknek: Photoshop ez vagy tényleg létezik lila színű méz? A lila mézről készült fotók villámgyorsan terjedtek a Redditen – sokan kapták fel a fejüket a szokatlan különlegesség láttán. Természetesen pezsgő vita folyt arról, hogy a szín minek köszönhető: kezelték-e valamilyen festékkel, színezékkel a mézet.

A hír nem kacsa: a lila méz valóban létezik, de csupán egyetlen helyen, Észak-Karolina partvidéki homokhegyeinek lankáin állítják elő a méhek.

A méz színe általában világos sárgától sötét borostyánig terjed, attól függően, hogy a méhek milyen virágokon gyűjtögettek.

Fotó: GoldenChinchilla/Reddit

Valójában nem tudni, hogy a lila szín minek a következménye – néhányan esküsznek rá, hogy olyan gyümölcsök adják, mint az áfonya vagy az amerikai áfonya, noha a méhek nem táplálkoznak ezekkel a gyümölcsökkel, így a magyarázat nem állja meg a helyét. Mások szerint a kudzubab nevű növény virágainak köszönhető az egyedi szín, viszont vannak, akik a déli bőrfára gyanakodnak.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem egyik professzora szerint a lila szín egy kémiai reakció következménye, amely a méh bélrendszerében termelődő sav és az alumínium közti kölcsönhatás eredménye. Érdekes módon ugyanis ezen partvidék virágai több alumíniumot tartalmaznak, mint más virágok, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért csak itt készítenek lila mézet a méhek.

A lila méz nagyon édes, azonosíthatatlan gyümölcsös ízű, akik már kóstolták, leginkább lila szőlőhöz, bogyós gyümölcshöz hasonlítják.

A lila méz a ritkasága miatt drágább, mint a szokványos borostyánszínű. Az online rendelések annyira megsokasodtak az utóbbi időben, hogy már a világ minden tájáról érkeznek kérések a észak-karolinai méhészekhez. Ennek köszönhetően hiánycikk lett az egyébként is ritka csemege.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.