Távol a világtól.

Valahol a legjegesebb kontinens, az Antarktisz közepén, több száz kilométerre minden ott tartózkodó kutatótól, ahol a metsző szél fúj a hómező felett, Lenin szobra mered a semmibe. Több mint 60 éve őrzi a vidéket.

A 3. szovjet antarktiszi expedíció 1958. december 4-én érkezett erre a távoli vidékre. A helyet nagyon találóan ’Elérhetetlenségi’ vagy ’Megközelíthetetlen Pontnak’ nevezik, mivel ez a legtávolabbi pont az Antarktiszon minden irányból, bármelyik tengerről érkezve. Valójában sokkal nehezebb emiatt elérni, mint a Déli-sarkot. A 3. szovjet expedíciónak kifejezett célja volt, hogy ide megérkezzen.

A projektet a Nemzetközi Geofizikai Év részeként szervezték, ez 1957 közepétől 1958 végéig tartott. Ezen időszak alatt tudományos eszmecseréket folytattak a Kelet és a Nyugat között, de a valóságban ez inkább egy újabb alkalom volt arra, hogy az oroszok és az amerikaiak igyekezzenek túlszárnyalni egymást a hidegháború idején. Néhány hónappal korábban az amerikaiak a Déli-sarkon felállították az Amundsen-Scott állomást, erre az oroszok elhatározták, hogy ők lesznek az elsők, akik elérik az Megközelíthetetlenségi Pontot és létesítenek ott egy kutatóállomást.

Southern Pol of Inaccessibility Henry Cookson team n2i

1958 decemberében 18 férfi indult el a ponthoz, nyerges vontató húzva, mindenféle ellátmánnyal megrakodva és egy előregyártott házikóval felszerelve. Miután december 14-én elérték a pontot, felállítottak egy kéglit, ami 4 embernek alkalmas szállást biztosított rádióadóval, antennával, meteorológiai műszerekkel és egy műanyag Lenin mellszoborral a tetején.

Fotó: Olav Orheim
Fotó: Olav Orheim
Fotó: Olav Orheim

Az állomást kezdetként 6 hónapra elegendő étellel és fűtőanyaggal látták el, de a csapat hamar rájött, hogy túlságosan távoli ahhoz, hogy állandó használatra fogják. 12 nap múlva a kutatókért jött egy helikopter és kimenekítette őket.

6 éven keresztül nem jött újabb látogató, majd 1964. januárjában a 9. szovjet expedíció felkereste az állomást. A következő évben itt járt egy amerikai csapat és jól felszerelve találták a bódét, cigarettával, gyufával, élelmiszerrel. Kevesebb mint egy hetet maradtak, méréseket végeztek, de mielőtt elmentek, heccből elfordították Lenin fejét: eredetileg Moszkva, azóta Washington felé néz.

Az oroszok még egyszer tértek vissza 1967-ben, majd 40 évvel később, 2007-ben érkeztek az újabb látogatók: egy brit csapat volt az első, aki mechanikai segítség nélkül elérte ezt a pontot. Az azóta betemetett állomás és a magányos mellszobor mellett egy emléktábla hirdeti az egykori szovjet expedíciók dicsőségét.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: traverse.npolar.no