Nem használnak, viszont ártanak.

Komposztálni jó és hasznos, ám tartsuk szem előtt, hogy nem célszerű válogatás nélkül mindent behajigálni a kupacba. A komposztálásnak is megvannak a szabályai, az alábbi tucatnyi dolgot például nem ajánlatos a halomba tenni – hacsak nem szeretnénk tönkretenni az addigi munkánkat.

Nézzük, melyek a tiltólistás dolgok!

Kenyérfélék: Süti, tészta, pékáruk ne kerüljenek a komposztra, mert olyan állatokat fognak odavonzani, amiket biztosan nem szeretnénk ott látni.

Sütőolaj: A szaga miatt az állatok és a hívatlan rovarok ételnek fogják gondolni. Ráadásul a komposzt nedvesség-egyensúlyát is felborítja.

Fertőzött növényi részek: Ne ide kerüljenek! Máskülönben csak terjesztik a baktériumos-gombás betegségeket, és még át is telelhetnek itt a kártevők, kórokozók.

Erősen festett, színes papír: magazinok, katalógusok és egyebek elkülönítve, a szelektív hulladékok közé kerüljenek. Nem tudnak megfelelően lebomlani, ráadásul toxikus anyag is felszabadul belőlük.

Emberi vagy állati ürülék: Nem éri meg az egészségügyi kockázat, a macskaalmot se tegyük a kupacba. A szakértők szerint a növényevő kisállatok alma viszont nem tiltólistás a komposztban.

Húsfélék: Csontok, cafatok, hal és állati zsír helye nem a komposztban van (ha csak nem szeretnék egy állat-mágnest elhelyezni a kupacban).

Tejtermékek: Tartózkodjunk a tej, sajt, joghurt, tejszín komposztálásától, ezek ugyanis megint csak vonzzák a nem kívánatos állatokat.

Rizs: A főtt rizs remek táptalaj olyan baktériumok számára, amiket nem szeretnénk itt látni. A nyers rizs pedig állítólag a kullancsokat csalogatja a kertbe.

Fűrészpor: Nagy a kísértés, de csak akkor tegyük ide, ha kezeletlen, kémiai anyagot nem tartalmazó fából származik.

Makacsul terjedő gazok: pitypang, borostyán – ezek a növények inkább beborítják és ellepik majd a halmot, mintsem a komposztálás folyamatát segítenék.

Használt személyes dolgok: tampon, pelenka, emberi vérrel és nedvvel szennyezett anyagok – ugye senkinek sincs eszében ide hajítani őket?

Dió: Juglon nevű vegyületet tartalmaz, amely természetes, ám toxikus anyag, így inkább kerüljük, mert más növényekre káros hatással lehet.

Forrás: www.mnn.com