Fazonra nyírt ciprusbokrok.

Tulcán egy  nem túl nagy város 60 000 lakossal, épp Ecuador és Kolumbia határán.  Az arra vetődők számára nem kínál sok látnivalót ez a nyüzsgő település, egyet kivéve. Különös módon a temető az hely, amit érdemes felkeresni. Noha a világ leglátogatottabb temetői a híres halottak miatt ismertek, a tulcáni sírkert különleges, formára nyírt ciprusbokrai miatt kihagyhatatlan.

Fotó: www.tandetv.com

A  temetőt 1932-ben nyitották meg, hogy kiváltsa a Santiago dombon álló régit, amely az 1923-as földrengésben komolyan megrongálódott. A várostól északra fekvő területnek a legfontosabb jellemzője, hogy a talaja meszes, amely elősegíti a ciprusfélék növekedését.

Fotó: www.tandetv.com
Fotó: www.tandetv.com

José María Franco Guerrero, aki a gondozásért felelős vezető volt, kezdett neki a talajban rejlő lehetőségek kihasználásának ciprusok ültetésével, amelyek mára már a temető felét elfoglalták. Ő volt az is, aki nyírni kezdte a bokrokat különböző alakokra, ezeket a Kolumbusz előtti ősi kultúrák és az arab totemek inspirálták. Megjelentek mitológiai figurák, állatok, és geometriai alakzatok is. Összesen több, mint 300 alak „lakik” ma már a temetőben.

Fotó: Pinterest

A munka elismeréseként 1984-ben a temető az állam kulturális örökségének részévé vált, nemzeti értékként tartják számon.

Fotó: Pinterest

José María Franco Guerrero 1985-ben halt meg, végső nyughelye az általa alkotott különleges bokrok mellett található. Sírfelirata mosolyra késztet: „Tulcán-ban olyan szép a temető, hogy szinte meghalni hívogat!” Öt fia folytatja a munkáját, az egyedi ciprusbokrok most is ott zöldellenek a sírkertben, amelynek neve 2005 óta José María Azael Franco nevét viseli.

Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com