Nem emberi kéz alkotta mintázat.

Úgy tűnik, mintha emberi kéz alkotta volna, de nem: a különleges dinnye teljesen természetes. A jelenség neve: “szívüreg”.

A szívüreg akkor keletkezik, amikor nem elégséges a megporzás, ez üregeket eredményez a gyümölcshúsban.

Ha felvágjuk a dinnyét, meglephet minket a mintázat, amennyiben még sosem tapasztaltuk a jelenséget. A szívüreg nem kóros, nincs negatív hatása az ízre és a minőségre, a dinnye teljesen biztonságosan fogyasztható.

Fotó: i.imgur.com/8P0Ry0z.jpg

Korábban úgy vélték, hogy az üregesség annak köszönhető, hogy túl gyorsan nő a gyümölcs, a héj gyorsabban, mint a hús és mindez ahhoz vezet, hogy a belseje 3 részre tagolódik, köztük pedig egy üreg képződik. Úgy találták, hogy a plusz nitrogén adagolása és a túlöntözés fokozza a mintázat gyakoriságát.

Fotó: i.imgur.com/0sqjYO2.jpg

Azonban azóta egyre inkább úgy tűnik, hogy a szívüreg keletkezése nincs közvetlen kapcsolatban a nitrogén- és vízellátottsággal, viszont összefüggésbe hozható a megtermékenyítéssel és a megporzás alatt uralkodó időjárással. A növényi hormonokról úgy vélik, hogy fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Számos tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a megnövekedett nitrogén mennyiség nem növeli a szívüregek képződését, még azoknál a fajtáknál sem, ahol ismert volt, hogy gyakran lesz üreges a dinnye. A feltételezések szerint az elégtelen beporzás következtében csökkent mennyiségben szabadulnak fel növényi hormonok, amelyek a raktározószövet kifejlődését szabályozzák.

Fotó: jean85/Reddit
Fotó: ask.extension.org

Forrás: www.amusingplanet.com