A befőttesüveg igazi joker. Nem csak rumos meggyek és lekvárok elrakásánál vehetjük hasznát!

A befőttesüvegek számtalan méretben és formában kaphatóak, léteznek például színes, nyomott mintás, kockás tetős, hosszúkás, és antik változatok is. Nem csak a konyhában, de akár a fürdőszobában is hasznukat vehetjük. Egy tucatnyi felhasználási lehetőséget mutatunk!

Tárolj benne száraz árut!

Liszt, cukor, rizs, száraz bab: egy befőttesüveg ideális tároló az ömlesztett dolgok számára. Nemcsak remekül mutatnak a különböző színű anyagokkal feltöltött üvegek, de ráadásul jól látható is, hogy melyik mit rejt. Bátran tehetjük őket nyitott polcokra, vagy üvegszekrénybe, rendezettséget visznek a konyhába!

Tárolj benne száraz árut!

Tárold bennük a maradékot!

A hűtőben mindig nagy a káosz, ha egy kicsi ebből, egy kicsi abból is maradt. A befőttesüvegek segítségével egy pillanat alatt eltehetjük a maradékot, ráadásul egy filccel rá is írhatjuk az üvegre, hogy mit tartalmaz. Ez később egyszerűen lemosható, így újra és újra felhasználható az üveg.

Tárold bennük a maradékot!

Végre egy hely az aprónak

Húzza a sok fémpénz a pénztárcádat? Esetleg szanaszét hevernek az aprók a hűtő tetején, ahova mindig teszed őket? Aztán persze nem találod őket, amikor kellenének. Rendszeresíts egy befőttesüveget egy jól látható helyen, és landoljon mindig ott az apró a bevásárlás után. Meg fogsz lepődni, mennyi gyűlik össze egy év alatt!

Végre egy hely az aprónak

Rendszerezett fűszerek

A kisebb befőttesüvegeknek is jut szerep a konyhában: bennük tárolhatjuk a fűszereket, szálas teákat. A papírzacskóban kapható fűszerek közül bizony sok ömlik, folyik ki, ha az eredeti csomagolásukban hagyjuk. Arról nem beszélve, hogy a jó záródó üveg az aromákat, illatokat is jól megőrzi. Saját termesztésű, szárított fűszerekkel is megtölthető!

Rendszerezett fűszerek

Tartsd tisztán az edényeidet és a kezeidet!

Barkácsolni egy szappanadagolót a befőttes üveg kupakjára nem nagy ördöngösség. Tölts bele folyékony szappant vagy mosogatószert, és igazi DIY használati tárgyat tehetsz a fürdőbe vagy a konyhába.

Tartsd tisztán az edényeidet és a kezeidet!

Ne legyél szomjas a nap folyamán!

Nemcsak hasznos, de szép is lehet egy befőttesüvegből készült pohár, ráadásul nem tartalmaz veszélyes anyagokat, mint esetleg a műanyag flakon. Válassz olyan fedelet az üvegre, amelyikbe szívószál helyezhető-szuper kellék a teraszon, kertben is, arról nem beszélve, hogy így nem esnek bele az italodba a bogarak, darazsak sem.

Ne legyél szomjas a nap folyamán!

Vázának sem utolsó

Különösen a régies, antik kinézetű befőttesüvegekből lehet bűbájos váza, amely mindig kéznél van. Nagyobb csokrok is könnyedén beleférnek és remekül mutatnak benne.

Vázának sem utolsó

Tartsd kéznél főzés közben is azt, amire szükséged lehet

A fakanalak valahogy sosem férnek be a fiókba, tedd hát egy befőttesüvegbe őket, így mindig megtalálod őket. Egy karnyújtásnyira helyezheted a habverőket, ollókat, bármit, amit gyakran használsz, mindössze egy fedél nélküli befőttesüvegre lesz szükséged.

Főzés közben

Süss bucikat!

A befőttesüvegek jól bírják a magas hőmérsékletet is, ezért akár süthetünk is bennük. Mindenkinek jut kenyérke vagy buci, ha külön kis üvegekben készítjük el őket. Arra ügyeljél, hogy az üvegek fala nagyon forró, hagyd kihűlni őket, miután kivetted a sütőből.

Süss bucikat!

Teremts romantikus hangulatot

Válassz egy mintás befőttesüveget, és tegyél bele teamécsest. Nagyon egyszerű és olcsó módja a romantikus, gyertyafényes étkezés megteremtésének. Akár mindenki elé tehetsz kisebb üvegben, igazán ünnepi, meghitt hangulatot varázsolva.

Teremts romantikus hangulatot

Fokhagymazúzás és húspuhítás

Tölts meg egy picurka befőttesüveget homokkal és kapsz egy remek súlyzót, amit számos dologra használhatsz a konyhában. Használd úgy, mint egy klopfolót a húshoz, vagy mintha egy mozsárütőd lenne, zúzz vele fokhagymát! És akkor is remekül jön, amikor a szalvétaköteg repkedni kezd a nyári szellőben a teraszon!

Zúzó

Készíts saját, házi kakaókeveréket

Ha tökéletes DIY ajándékra vágysz, készíts házi forrócsoki keveréket. Ehhez egyenletesen rétegezd a hozzávalókat egy befőttesüvegbe! Mutatunk egy receptet, de kedvedre variálhatod.

  • 1 csésze kristálycukor
  • 1 csésze cukrozatlan kakaópor
  • 1 csésze tejpor
  • ½ teáskanál só
  • ½ csésze csokicspisz, csokidarab
  • ½ csésze pillecukor

Finomság