Rovarok költözésben.

Új-Mexikóban történt az eset, hogy egy bevásárlásból a parkoló autójához visszatérő férfi alig akart hinni a szemének. A járművet ugyanis jóformán megszállták a méhek.

Miután a vásárló a nagy szatyrokat bepakolta a hátsó ülésre, megpróbált elhajtani. Azonban különös hang ütötte meg a fülét: a duruzsolás, zümmögés forrása pedig a hátsó ablakba kapaszkodó 15 ezer fős méhraj volt.

A riadt férfi természetesen riasztotta a hatóságokat. A helyszínre érkezett többek közt egy tűzoltó, aki nem mellesleg méhész is volt, így szakszerű segítséget tudott nyújtani. A szakember kiemelten fontosnak tartotta, hogy az állatokat élve távolítsa el és senki se pusztítsa el őket.

A méhek úgy viselkednek, hogy amikor új otthont keresnek, az áttelepülés közben hajlamosak leszállni egy időre egy közeli fán, kerítésen, vagy akár autón is. Eközben a felderítő méhek már az új helyet keresik a raj számára. Amikor a felderítők ideális helyet találnak, az egész csapat együtt repül oda, hogy új otthont készítsenek.

A szakértők szerint valószínűtlen, hogy a rovarok az autón akartak megtelepedni, egyszerűen csak csoportosultak volna egy darabig, majd tovább álltak volna maguktól is, hogy új helyet találjanak. Ha a méhek elhagyják a helyüket, akkor néhány órán vagy napon belül újat keresnek maguknak.

Szerencsére ilyenkor nem is olyan veszélyesek, mivel épp nincs otthonuk, amit védeni tudnak. Persze mindez egy forgalmas parkolóban meglehetősen ijesztő látvány.

A parkolóban végül a hatóságok biztosították a területet addig, amíg Johnson eltávolította a méheket. Ő egyébként arra gyanakodott, hogy a csapat egy közeli ereszcsatornából vagy házból kívánt épp elköltözni.

A biztonsági őrt ugyan az akció közben megcsípték a méhek, végül senkinek nem lett komolyabb baja az intézkedés során, inkább csak az ijedelem volt nagy.

Forrás: www.washingtonpost.com