Szobafogság.

A németországi Walldorf városában nehéz időszak jön a kijárós macskákra: mostantól augusztus végéig bezárva kell élniük. Az intézkedéssel a hatóságok egy madárfajt kívánnak védeni.

A búbospacsirta a földön fészkel, ezért könnyű préda a házikedvencek számára. Nyugat-Európában az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a madár állománya.

A szabály minden egyes macskára vonatkozik a város déli részén és a következő 3 évben ugyanúgy érvényes lesz majd áprilistól augusztusig. Aki nem tartja be, 500 eurós büntetésre számíthat, ha pedig a cicus elkap egy madarat, az akár 50 ezer eurós bírsággal is járhat.

Az állatvédő szervezetek tiltakoznak a döntés ellen, szerintük nem ilyen rendeletekre van szükség a madarak védelme érdekében. Nem a macskáka azok, akiket hibáztatni kell, hanem az emberek, akik a szárnyasok élőhelyét pusztítják, vegyszerezik a környezetüket és kihalás szélére juttatnak fajokat. Ráadásul a kijárós cicák hirtelen bezárása óriási stressz a macska számára, így a madarak érdekében tett lépésekkel valójában a házikedvenceket fogják sújtani.

Minden évben milliónyi madár pusztul el, többnyire éhínség, fertőzés vagy ragadozók vadászata következtében. Az állatvédők szerint a macskáknak nincs nagy hatása a populációk egyedszámára, mivel az ő áldozataik amúgy is elpusztulnának, csak más okok miatt “Nincs tehát egyértelmű tudományos bizonyíték arra, hogy a cicák lennének a búbosbanka állomány csökkenésének fő felelősei.

A kijárós macskák által okozott károk az utóbbi években kerültek előtérbe és nehéz a kérdésben igazságot tenni. Az is tagadhatatlan, hogy lakosság legalább negyedének érzelmi érintettsége van a kérdésben.

Egy 2013-as tanulmány szerint a szabadon mászkáló macskák az USA-ban évente 2,4 milliárd madarat és 12,3 milliárd emlőst pusztítanak el, bár a legtöbb eset a felügyelet és gazda nélküli cicákhoz kötődik. A leggyakrabban elkapott madárfajok a házi veréb, kékcinke, seregély és fekete rigó. A madárírtás mellett még számos más probléma kapcsolódik a macskák kószálásához, többek között a vadmacskák genetikai állományának romlása.

Az indulatok tehát forrnak, de valószínűleg már nem sokáig, mert az új rendelettel érintett gazdik a tiltakozási jogukkal június közepéig élhetnek.

Forrás: www.euronews.com