Új életre kel a levágott répavég és a kicsírázott krumpli.

Ugye te is rengeteg szárat, magot, levágott részt dobsz ki zöldségpucolás, ételkészítés közben, vagy ha valami véletlenül kicsírázik a kamra mélyén? Pedig akár termesztésbe is kezdhetnél ezekkel a kukába lendített darabkákkal!

Mutatunk 15 zöldséget, amit „újrahasznosíthatsz”!

1. Római saláta

Salátából sosem elég, ha az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt. A fel nem használt salátavéget dugjuk földbe, tegyük a napos ablakpárkányra, öntözzük és csipegessük a megjelenő leveleket.

Fotó: FAST, CHEAP AND GOOD

2. Hagyma

Miután a hagyma végét levagdostad, hagyd száradni pár napot. Aztán egy cserép földbe vájj egy mélyedést, ide kerüljön a darabka, amiből majd újra használható részek fejlődnek.

Fotó: INSTRUCTABLES

3. Bazsalikom

A finom fűszernövény szárának ¾-éről csipegesd le a leveleket, majd a maradékot tedd egy üveg vízbe. Néhány naponta cseréld a vizet és figyeld, ahogy a szár gyökeret ereszt. Amikor már elég nagy a gyökér, elültetheted a szárat.

Fotó: The Urban Gardener

4. Zeller

Ezt a zöldséget is újraéleszthetjük, ha a kemény alapot 3 napig vízbe áztatjuk. Amikor a közepén a levelek elkezdenek fejlődni, el lehet ültetni egy cserépbe úgy, hogy a levelek kilógjanak és fejlődni tudjanak.

Fotó: Food Storage And Survival

5. Bordáskel (bok choy)

A zellerhez hasonlóan, itt is a megmaradt alapot kell beáztatni, majd elültetni. Állítólag igen gyorsan regenerálódik ez a különleges zöldség.

Fotó: 17 APART

6. Újhagyma

Egyszerűen, egy pohár vízben növeszthetjük ezeket a hagymákat. A zöld hajtások kb. 10 nap alatt nőnek újra.

Fotó: We Are Not Foodies

7. Sárgarépa levelek

Nem répát tudsz újranöveszteni, csak zöld leveleket, de sokan szeretik díszítéshez, vagy salátába tenni őket. Ehhez a répa levágott alját kell vízbe tenned úgy, hogy félig ellepje, és 1-2 hét múlva már vághatod a zöld leveleket.

Fotó: FIDGETY FINGERS

8. Fokhagyma hajtások

Biztosan jártál már úgy, hogy a kamra mélyéről fejlődésnek indult fokhagymát kapartál elő. Legközelebb tedd egy nagy tálba, önts rá vizet, és hamarosan zöld fokhagyma szárakat kapsz, amelyeket salátába is vagdoshatsz.

Fotó: SIMPLE DAILY RECIPES

9. Citromfű

Az ázsiai konyhában ismert zöldségféle nem azonos a nálunk citromfűként ismert fűszernövénnyel. Ritkán kapni szupermarketekben, ezért ha szerzel belőle, érdemes a szárakat egy vízzel teli edénybe tenni, meggyökereztetni, majd elültetni.

Fotó: SUITED TO THE SEASONS

10. Gyömbér

A gyömbér ételekbe, italokba egyaránt tehető, kedvelt, karakteres ízű fűszernövény. A rügyeket tartalmazó rizómáját ajánlatos meggyökereztetni, dísznövényként sem utolsó!

Fotó: CHOIT’S RUN

11. Batáta

Nevelj otthon saját batátát, úgy, hogy a gumót vízbe helyezed úgy, hogy az egyik végét ellepje a víz, a másik kandikáljon ki az üvegből. Amikor már elegendő gyökeret hozott, ültesd kis a növényt egy cserépbe vagy a kertbe.

Fotó: HOME JOYS

12. Ananász

A déligyümölcs leveles tetejét a levágás után legtöbbször a szemétbe hajítjuk, pedig érdemes megpróbálkozni a növény nevelésével. Tegyük vízbe, és kb. 3 hét után begyökeresedik, ezt követően már elültethető az ananász növény.

Fotó: RICK’S WOODSHOP CREATIONS

13. Burgonya

Ha elfelejtkeztél a krumpliról, és csírázásnak indult, akkor nevelj új növényeket! Ehhez elég feldarabolnod, elültetned, akár egy dupla falú papírzacskóban is nekikezdhetsz a termesztésnek.

Fotó: Growveng

14. Gomba

A gomba micéliumait használd, azaz a fehér, bundás szálakat végéig a szár mentén. Tedd erős, barna papírzacsiba, amibe nedves földet töltesz, és sötét, nedves helyen 3 hónap alatt új gombák nőnek.

Fotó: The Healthy Honeys

15. Avokádó

A hatalmas magot mentsd meg, és fogpiszkálók segítségével, a videóban bemutatott módon helyezd egy pohár víz fölé.

Forrás: HouseBeautiful