Legalább egyszer egy évben kerítsünk sort rájuk!

A tavasz a legjobb időszak a nagytakarításra: ilyenkor az ébredő természettel mi is erőre kapunk, szívesen engedjük be a friss levegőt, és jókedvre derít a napsütés még takarítás közben is. Akad néhány terület, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig legalább évente egyszer sort kellene rájuk is kerítenünk.

Melyek a kihagyhatatlan helyek?

1. A mosogatógép

Alighanem ez a készülék végzi a legpiszkosabb munkát a háztartásban, úgyhogy időnként ráfér egy takarítás. Szedjünk ki minden ételmaradékot az aljáról, majd futassunk le egy menetet speciális tisztító folyadékkal.

2. A munkapult

A munkapult szélét alaposan szigeteljük le, hogy az víz ne tudja kikezdeni. A gumicsík elhasználódik, ezért ilyenkor ajánlott újra körbeszigetelni, és persze alaposan megtisztítani minden rárakódott folttól.

3. A konyhaszekrények

A kosz, por mellett a zsíros szennyeződések is lerakódnak a szekrényre, ezt nem egyszerű eltávolítani.  Valószínűleg erősen át kell dörzsölnöd szódabikarbóna és ecet keverékével.

4. A rozsdamentes acél kiegészítők, szerelvények

Nem szép a homályos, koszos acél, ezért speciális tisztító spray-vel tartsuk karban a fogantyúkat, gombokat, szerelvényeket.

5. Az ablakok

Igazi nemszeretem munka az ablakpucolás, de tavasszal ne hagyjuk ki: ilyenkor a napsütésben pontosan látjuk, hogy ha piszkos valahol az üveg. Ne csak belül, kívül is pucoljuk le.

6. A fapadlók

A fából készült hajópadlót, parkettát ne mossuk fel minden héten, mert árt nekik a túl sok víz. Elegendő havonta-kéthavonta feltörölni nedves ronggyal. A földön álló cserepes virágok alá feltétlenül tegyünk tálkát, hogy ne folyjon ki a felesleges víz, a bútorok sarkát, élét is védjük, hogy ne karcoljanak.

7. A mélyhűtő

Ezt a háztartási készüléket is tisztítsuk ki alaposan – kívül és belül is! Minden rekeszt, fiókot töröljünk át, mossunk ki meleg, mosogatószeres vízzel.

8. Az ágynemű

Ideje kimosni a paplant és a párnát is – a huzatot és a lepedőt természetesen 2 hetente tisztítjuk. A nagy, nehéz ágyneműket viszont elég évente 2-3 alkalommal a mosógépbe gyömöszölni.

9 . A mosógép

A mosógép is koszolódik – összegyűlik benne a mocsok és a kellemetlen szag is. Ajánlatos szódabikarbóna és ecet segítségével kitakarítani. Töltsük fel a készüléket forró vízzel, majd tegyük bele az ecetet és a szódabikarbónát, és hagyjuk ázni 30-60 percig. Ezután folytassuk a mosóprogramot, hagyjuk, hogy a víz lefolyjon és töröljük szárazra.

10 . Az ezüsttárgyak (pl. evőeszközök)

A szakértők szerint fogkefe és ezüsttisztító hab segítségével ajánlatos a nemesfémből készült tárgyakat tisztítani. Sose tegyük mosogatógépbe, és ha épp nem használjuk őket, akkor egy speciális zsákban érdemes tárolni.

11. A sütő

Az egyik legutálatosabb munka a sütő takarítása, azonban néha elengedhetetlen.  Szórjunk szódabikarbónát a sütőtérbe, öntsünk rá ecetet, hagyjuk pezsegni, majd egy szivaccsal töröljük le a feloldott szennyeződéseket.

12. A szőnyegek

A szakértők azt javasolják, hogy a kevésbé forgalmas helyeken lévő szőnyegeket csak évi 1-2 alkalommal tisztítsuk, a hálószobában lévőt pedig elegendő 18 havonta. A frekventáltabb területeken lévő szőnyegek évi 3-4 tisztítást igényelnek.

13. A csempézett felületek

Ideje áttörölni a fürdő és a konyha csempéit is. A szódabikarbóna-ecet kombináció itt is jól alkalmazható!

14. A gardrób

A ruhásszekrényben történő alapos rendrakás macerás, de időről-időre elengedhetetlen művelet. Tegyük ki a nem hordott vagy kinőtt ruhákat, a maradékot pedig tegyük rendbe.

15. A matrac

Sajnos néha muszáj a matracot is átporszívózni, sőt felemelni és alatta is kitakarítani.

16. A könyvespolcok

Aki igazán rendet szeretne tartani, téma vagy méret szerint rendszerezi a könyveket. Ilyenkor ajánlatos eltávolítani belőlük a port, és ha dupla példányaink vannak, azoktól is szabaduljunk meg, mert csak a port fogják.

17. A kerti bútorok

Mielőtt a szezon elindul, töröljük át a kültéri székeket, asztalokat is egy nedves, mosószeres ronggyal.

Forrás: www.housebeautiful.com