Rajong a napozásért.

Szent Ilona szigete ünnepel, mégpedig a világ legidősebb szárazföldi élőlénye, Jonathan születésnapját. A teknős (legalább) 190 éves, s még mindig remek formában éli a mindennapjait.

A Seychelle-szigeteki óriásteknős már túlélt két világháborút, a brit birodalom széthullását, a technológiai forradalmat. Élete legnagyobb részét a kormányzó házának kertjében töltötte és most itt fogadja 3 napig az ünneplő tömeget. A jeles évforduló alkalmából emlékbélyegek is kibocsájtásra kerültek.

A Guinness-rekorder állat vélhetően 1832-ben született, pontos hivatalos feljegyzések sajnos nem állnak rendelkezésre. A teknős a 1882-ben ajándékként került az Egyesült Királyság tengerentúli területének részét képező szigetre: Sir William Grey-Wilson kapta, aki később kormányzó lett. Akkor már legalább 50 évesre saccolták a páncél mérete alapján Jonathan korát.

A páncélos matuzsálem valódi sztárnak számít a szigeten. Az idős teknős 3 másik teknős társaságában éldegél: Emma, David és Fred a barátai (sőt időnként párzik is egyikkel-másikkal…).

Noha Jonathan már megvakult és illatokat sem igen érez, a hallása még most is kitűnő. Állítólag mindig reagál az állatorvos hangjára. Sőt, rengeteg energiája van, bár idős korára már ő is az időjárástól függ, igencsak meghatározza az aktivitását, hogy milyen aznap az idő. Az enyhébb napokon szívesen napfürdőzik, teljesen kinyújtva hosszú nyakát és lábait, hogy minél nagyobb felületen érjék a melengető napsugarak. Amikor hideg van, jobban szereti befúrni magát a levelek vagy a levágott fű közé és az egész napot ott tölteni.

Forrás: edition.cnn.com