Veszélyes világ.

Valamikor réges-régen észak-nyugat Európa, különösen Írország és Nagy-Britannia nagy részét láp borította. Ezeket a nedves, mocsaras területeket főként elhalt növényi részek részlegesen lebomlott maradványai alkották. A lápok az utolsó jégkorszakban, nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt alakultak ki.  Az olvadó gleccserek nyomában keletkező sekély tavacskák a rossz vízelvezetés miatt a növényi törmelékekkel együtt tőzeges, süppedős területté váltak. A kutatók szerint valamikor Írország ötödét láp borította.

Az itt élők egykoron a lápon történő keresztül jutáshoz megemelt fadeszka utakat létesítettek. Ezek az egyedülálló utacskák a neolitikumtól a középkorig épültek. Eredetileg gyalogos átkelésre tervezték őket, de a kerék feltalálását követően kocsikkal is jártak rajtuk. Később ezek a fadarabok besüllyedtek a lápba, ahol azonban annak különleges kémiai összetétele és az oxigénhiány következtében jó állapotban őrződtek meg.

Az egyik legszebb példa ezekre a fautakra a Corlea ösvény, amely egy ősi lápon vezet át, Keenagh közelében. Az utacska egy kilométer hosszan kanyarog, és elég széles ahhoz, hogy elférjen rajta egy szekér.

A Corlea ösvény is egy olyan területen fekszik, ahol nagyüzemi gépesített tőzegkitermelés folyik a tőzegtüzelésű erőművek nyersanyagellátása érdekében. Noha a terület napjainkban sík barnás pusztaság, a vaskorban láp, futóhomok, tavacskák serege fedte. A környező, sűrű erdős területeken nyír, fűz, mogyoró és éger nő, míg a magasabban fekvő területeken tölgyet és kőrist találunk. Az ilyen bozótos fás liget veszélyes volt és az év nagy részében áthatolhatatlan.

1984-ben miközben tőzeget ástak, kb. 2 méterrel a felszín alatt fedezték fel a fából készült ösvényt.

A tölgy deszkák évgyűrű elemzése szerint a fákat kb. i.e. 148-47-ben vághatták ki. További vizsgálatok során több mint 100 ösvény előkerült, és további 76-ot fedeztek fel a közeli Derryoghil lápban.

Fotó: www.tvasireland.ie

A Corlea ösvény tölgyfából készült, a deszkák 3-3,5 méter hosszúak és 15 cm vastagok, síntalpszerűen fektetve. Egy kilométerre legalább 300 nagy tölgydeszkára volt szükség. Az alatta lévő sínekhez nagyjából ugyanennyi nyírfát használtak fel.

A Corlea ösvény egy kis magaslaton végződik, ahonnan egy második nyomvonal is ered, ami a láp túlsó felén lévő szárazföldre vezet. A másik utacskához használt fákat ugyanabban az időben vágták ki, ezért a szakértők feltételezik, hogy az egész úthálózatot egy éven belül befejezték.  Az építkezés hatalmas, szervezett munkát igényelt, ami azért is különös, mert az útnak itt láthatólag nem sok haszna lehetett.

Corlea Trackway

Az eredeti útból egy kb. 18 méteres szakaszt egy épületben őriznek, speciális védelem alatt, párától védve, hogy megakadályozzák a fa bomlását vagy repedését. A ház körüli 4 hektáros területen háborítatlan állapotban hagyták a fautat, az  ép magaslápban, vizes körülmények között.

Corlea Trackway

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: www.ancientireland.org