Egy főétel, egy saláta és egy desszert.

Az új szuperételnek kikiáltott chiamag, ha nem is varázsszer, kétségtelenül hasznos, hiszen tápanyagban és rostokban gazdag, erősíti az immunrendszert, segíti a fogyókúrázókat, jó hatással van a szív és érrendszerre is. Sokan nem tudják, miként építhetnénk be az étrendjükbe, nekik segítünk 3 egyszerű recepttel.

A főétel: Chiamagos-szójás lazac

Miért ne dúskálhatna omega 3 zsírsavakban, kálciumban, rostokban, vasban az ebédünk?

Chiamagos recept

Hozzávalók: 3 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál szójaszósz,
1 teáskanál rizsborecet, 1 teáskanál chiamag.

Keverjük össze a barnacukrot, a szójaszószt, és a rizsecetet. Tegyünk a lazacfilét egy mélyhűtős tasakba, és öntsük rá ezt a folyadékot. Hagyjuk így pácolódni kb. 15 percet. A sütőt állítsuk be rostonsütésre, a sütőtálcára helyezzünk alufóliát, és vékonyan olajozzuk be azt. Ezután a zacskóból vegyük ki a lazacot, tegyük a fóliára, és süssük roston/grillezzük kb. 10-15 percig, amíg a lazac puha húsa átsül. Végül szórjuk meg értékes chiamagokkal.

A saláta: Chiamagos uborkasali

Különleges és tápanyagokban dús saláta.

Chiamagos recept

Hozzávalók (2 főre): 1 nagy uborka (vékonyra szeletelve), 
1/2 vöröshagyma (szintén szeletelve), 4 ½ evőkanál rizsecet, 1/2 evőkanál édesítőszer (elhagyható), só ízlés szerint, ½ evőkanál chiamag.

A chiamag kivételéve keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban, és hagyjuk érni egy óráig. Közvetlenül a tálalás előtt szórjuk meg chiamaggal a salátát.

A desszert: Teljes kiőrlésű chiamagos palacsinta

Ez a palacsinta igazán egészséges, teljes kiőrlésű gabonával és rostokkal teli chiamaggal.

Chiamagos recept

Hozzávalók (8-10 palacsintához): 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, ½ csésze zabpehely, 1 csésze tej, 1 tojás, 1 evőkanál repceolaj, 2 evőkanál méz, 1 ½ teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só, 1 evőkanál chiamag (plusz valamennyi a szóráshoz), tölteléknek való, vagy szirup a tetejére, ízlés szerint.

A tojást, a tejet és az olajat öntsük össze egy tálban. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és a sót. Lassan keverjük a lisztes keveréket a tojásoshoz. Adjuk hozzá a mézet, és keverjük el azzal is. A legvégén adjuk hozzá a chiamagokat. Egy adagnyi palacsintatésztát öntsünk a palacsintasütőbe, és süssük meg, ahogyan egy hagyományos palacsintát. Ízlés szerint leönthetjük sziruppal, megszórhatjuk még chiamagokkal vagy meg is tölthetjük valami finom töltelékkel, ha szeretnénk.