Újdonság a tányéron.
Talán már sokan hallottak arról, hogy EU élelmiszerbiztonságért felelős szervezete emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztkukacot. Elsőre furán hangozhat, de ez egy fenntartható és alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező eledelt jelent, ezért a jövő egyik fontos élelme lehet. Állítólag szárítva az íze a mogyoróéra emlékeztet. A rovar fő összetevője a fehérje, emellett zsírokat, rostokat is tartalmaz.
A rovaralapú élelmiszerekben rejlő potenciál már régóta kutatások tárgyát képezi. A káros gázok kibocsátását csökkenteni kívánják az élelmiszeriparban is, ezért folyamatosan keresik a környezetbarát megoldásokat.
Ezek a kis kukacok valójában a közönséges lisztbogár lárvái. A mindenevő rovar világszerte elterjedt faj, az élelmiszerraktárakban, malmokban, pékműhelyekben komoly károkat okoz.
A mi társadalmi-kulturális hátterünkkel azonban nehezen fogadjuk be ezeket az újdonságokat, az európai ember számára taszító az ilyen rovarcsemegék fogyasztása. A szakértők viszont bíznak benne, hogy lassan változik ez a szemlélet és hozzáállás, a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével.
Aki nyitott az újdonságokra, annak 3 receptet mutatunk kipróbálásra:
Sült rizs lisztkukaccal
- 1 csésze szárított lisztkukac
- 1 tojás
- 1 teáskanál olaj
- 3⁄4 csésze víz
- 1⁄4 csésze apróra vágott hagyma
- 4 teáskanál szójaszósz
- 1⁄8 teáskanál fokhagymapor
- 1 csésze előfőzött rizs
Ha állateledelboltban jutunk a kukacokhoz, akkor először válasszuk szét őket a korpától, törmeléktől egy szűrő segítségével. A lisztkukacokat mossuk meg, majd szárítsuk őket egy papírtörölközőn. Ezt követően sütőben süssük ropogósra őket kb. 2 óra alatt. Ha szárítva jutunk hozzájuk, akkor mindez nem szükséges.
Vajazzunk ki egy tepsit. A szárazra sült lisztkukacokat vágjuk durvára és tegyük félre. Óvatosan melegítsük a cukrot és vajat egy serpenyőben, amíg forrni kezd, majd közepes lángon keverjük 7 percig. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a sült rovart. Öntsük a tepsibe.
A tojást keverjük addig, amíg darabokra esik a serpenyőben. Tegyünk hozzá vizet, szójaszószt, fokhagymát, hagymát és forraljuk fel. Ezután keverjük bele a rizst, vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk 5 percig állni. Végül keverjük hozzá a lisztkukacot.
Forrás és kép az ételhez: www.food.com
Fűszeres-kukacos édesség
- 2/3 csésze víz
- 1 habanero chili paprika
- 1 1/3 csésze kristálycukor
- 1/3 csésze kukoricaszirup
- 2 teáskanál vaj
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 sült lisztkukac
Egy tepsit kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral. A chilit vízzel pürésítsük, majd szűrjük át egy szűrőn, hogy a paprika húsától megszabaduljunk. Tegyük félre. Egy nagy edénybe öntsük a cukrot, a vizet, a kukoricaszirupot és főzzük közepes lángon. Egy ecset segítségével kenjük le vízzel az edény oldalát és főzzük addig, amíg a keverék el nem éri a 140 °C-ot. Ha a cukor elérte az adott hőt és szép borostyánszínűvé válik, kapcsoljuk le a gázt és adjuk hozzá a szódabikarbónát és a vajat. Gyorsan keverjük össze, majd öntsük hozzá a lisztkukacokat és keverjük el. Az egészet terítsük egy sütőpapírra és egy spatula segítségével oszlassuk el rajta egyenletesen. Kihűlés után darabokra törhetjük.
Forrás és kép az ételhez: www.tastemade.com
Répaleves lisztkukaccal
- 2 teáskanál vaj
- 1 apróra vágott nagy vöröshagyma
- 70 dkg sárgarépa meghámozva, kockára vágva
- 2 1/2 csésze csirke vagy zöldség alaplé
- 2 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál friss citromlé
- 1/8 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1/2 csésze natúr joghurt
- 1/2 csésze lisztkukac
Olvasszuk meg a vajat közepes lángon egy nagy serpenyőben. Tegyük hozzá a répát és a hagymát, majd pirítsuk 10 percig. Öntsük fel az alaplével, forraljuk. Vegyük alacsonyabbra a lángot, fedjük le és főzzük, amíg a répa megpuhul.
Pirítsuk meg egy serpenyőben a köménymagokat 4-5 percig, amíg illatosak nem lesznek. Ha kihűltek, törjük őket mozsárban. A lisztkukacokat is pirítsuk 1-2 percig.
Vegyük le a levest a tűzhelyről és pürésítsük egy mixerrel. Öntsük vissza ugyanabba az edénybe. Tegyünk hozzá mézet, citromlevet, fűszereket, sót, borsot. Merjük a levest tányérokba, csepegtessünk a tetejükre joghurtot és szórjuk rájuk a köménymagot, lisztkukacot.
Forrás és kép az ételhez: bugvivant.com
A kiemelt kép illusztráció.