Élet a löszfalban.

Nem csak az ősember élt barlangokban, akad a nagyvilágban számos olyan hely, ahol most is hasonló gödrökben laknak emberek: a Kína északi részén található Lösz-fennsíkon például 4000 éve ismertek a barangházak vagy yaodongok, amelyek ma is milliók otthonát jelentik.

A lakások némelyike a löszfalba vájt, másokat viszont egyedi módszerrel készítették: függőlegesen ástak ki egy süllyesztett udvart, onnan pedig vízszintesen vájták tovább a helyiségeket.

Utóbbi a legszokatlanabb barlanglakás az egész világon, csupán néhány helyen  bukkanhatunk hasonlóra (például Tunéziában, a Matmama gödörházakat említhetjük).

A Lösz-fennsík a Wei folyó völgye körül alapvető jelentőséggel bírt a kínai történelemben a civilizáció egyik első bölcsőjeként. A fennsík a nagyon finom szemcséjű talaj lerakódásával keletkezett, amit a szélviharok hordtak oda több millió év alatt. Ennek eredményeként az itteni talaj kiváló, agyagos, jó termőképességű, könnyen termeszthetők rajta növények és ásni is gond nélkül lehet benne.

Yaodong – Cave dwellings on Loess Plateau

View of the inside

Az első yaodong a Xia dinasztia alatt épült valamikor 4000 éve, de csak i.e. 206-tól kezdtek népszerűvé válni az effajta otthonok. Napjainkban a becslések szerint mintegy 40 millió ember él ilyen lakásokban.

A yangdongok legelterjedtebb típusát a fennsík oldalaiba és lankáiba vájták. Ezeket a löszplató szélein keressük. A fennsík belsejében, ahol nincsenek domboldalak és szakadékok, ott sajátos módszerrel alakították ki a házi barlangokat: ástak egy négyzetes gödröt, majd abból vízszintesen vájták a lakásokat a 4 oldalba. A bejárat itt gyakran egy földalatti folyosóról vagy rámpáról nyílik.

Cave Dwelling - Courtyard

A yaodongban jellemzően hosszú, boltíves szobát találunk, félköríves bejárattal, amit faajtó vagy paplan fed. A jobb barlangok kinyúlnak a hegyből és a falazatuk téglával megerősített. Gyakran több házat építenek egymás mellé vagy egymásra, összekötik őket, hogy alkalmasak legyenek egy nagycsalád számára.

Ezek a barlanglakások nagyon kellemes életet biztosítanak, nyáron hűvösek, télen melegek.

Amióta a modern élet kényelmi szolgáltatásai is megjelentek: a folyóvíz vagy áram, egy egyszerű 3 szobás házi barlang, hozzá tartozó fürdőszobával (kb. 70 m²) akár 15 millió Ft-ért is gazdát cserélhet a piacon. Egy egyszobás barlang bérlése folyóvíz nélkül nagyjából 10 ezer Ft-ba kerül.

Cave houses, Shaanxi 1983

Forrás: www.amusingplanet.com