A növénysimogatástól a levendulás barátfüléig: 5 kuriózum a növények kedvelőinek. Ma éjjel nem alszunk!

A nagy, ismert múzeumoknál mindig hosszú sorok kígyóznak a Múzeumok Éjszakáján 2016-ban. Mi most inkább olyan apró gyöngyszemeket mutatunk az országban, amelyek megérnek egy misét, de talán legtöbben még nem is hallottunk róluk. Kalandra fel, növénybarátok!

1. Gödöllő, Pálmaház kertészet és Herbárium

A látogatókat interaktív illatjáték várja a Pálmaház Herbáriumban. Itt aztán próbára tehetik az orrukat, lesz játékos illat feladvány és illat totó értékes nyereményekért. A száraz virágkötészeti bemutató és workshop kicsikre és nagyokra egyaránt számít!

2. Oroszlány-Majkpuszta, Kamalduli Remeteség

A némasági fogadalomban élő szerzetesek 250 éves, Európa-szerte kuriózumnak számító remetesége a közelmúltban gyönyörűen rekonstruált kolostor épülettel és új kiállításokkal várja az érdeklődőket. A remeteség fűszerkertjében és az egykori remetelakokban sétálni is kellemes, de ha a levendulás barátfüle kóstolóra érkezünk, egészen biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk!

Kamaduli remeteség

3. Szent István Király Múzeum, Fekete Sas Patikamúzeum, Székesfehérvár

Itt aztán minden a fűszerek körül forog! Lesz kreatív foglalkozás és játékos fejtörő a fűszerek körül, fűszerkvíz a Fűszereink egykor és ma című kiállításhoz kapcsolódva, használati útmutató az érzékszerveinkhez. Keverem, kavarom címmel a fűszerkeverés művészetébe nyerhetünk bepillantást. Megtudhatjuk, hogy miként készíthetünk különleges fűszerkészítményeket egyszerűen és kipróbálhatjuk a fűszersó készítését is.

Patikamúzeum

4. Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Keszthely

A múltba kalauzol bennünket ez a program, igazi családi délután vár, majorbéli ügyességi és erőpróbáló játékokkal, egyedi népi fajátékokkal, játékos fejtörőkkel. A növénybarátok ne hagyják ki a tárlatvezetést, melynek során a növénytermesztés eszközeivel és gépeivel ismerkedhetnek. Igazi különlegességeket, gőzgépmatuzsálemeket és veterán traktorokat láthatunk működés közben, és az egyetlen fennmaradt Fowler-féle kétgépes gőzeke is életre kel az udvaron!  A magtárban a szőlészeté és borászaté a terep, borkóstolón ismerhetjük meg a Balaton-felvidék borait!

Keszthely

5. Füvészkert

A gyógynövénykertben szakvezetés során ismerhetjük meg a gyógyító növényeket, melyek termesztése, használata ismét divatba jött! A látogatók időutazáson vehetnek részt a növények világában, megismerik az egyik legősibb növényt, mely valaha él – és a Füvészkertben is van egy belőle. Hogy melyik ez, legyen titok, ami ott fog kiderülni! A séta során a veszélyeztetett és védett növényeket is bemutatják, sőt növénysimogató is lesz. Kiderül, hogy milyen érzés megérinteni a különböző felületű növényeket. Nem kell félni, kaktuszok nem lesznek!

További információ a programokról: www.muzej.hu