Mindig legyen otthon, meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindenre használható!
A csodamogyoró vagy varázsdió (hivatalos nevén Hamamelis virginiana) kivonata egyre ismertebb, mint tisztítószer vagy bőrnyugtató. A csodamogyorót belsőleg és külsőleg egyaránt használják vénás keringési elégtelenség okozta zavarok (pl. lábduzzanat és aranyér) kezelésére, de alkalmazzák szájöblítőként is. Jó érösszehúzónak bizonyult, ajakherpeszre és ekcémára is hatásosnak találták.

Nézzük, mi mindenre használható még ez a növényi kivonat!

1. Eltávolítja a sminket

Elég néhány csepp csodamogyoró kivonat egy pamutkorongra, és máris könnyedén letörölhetjük vele a sminket. Ha házilag még egy kis olíva olajat is adunk hozzá, igazán hatásos tisztító és bőrápolószert kapunk.

Csodamogyoró használata
Getty Images Dougal Waters

2. Horzsolások, zúzódások kezelésére

Gyorsan szeretnénk megszabadulni egy csúnya horzsolástól? A csodamogyoró segít halványítani a beütött, sérült bőr színét és gyorsítja a gyógyulást is.

Csodamogyoró használata
Getty Images Susanna Price

3. Nyugtatja a leégett bőrt

A csodamogyorónak a strandtáskában is ott a helye! Ha legközelebb kicsit túlzásba viszed a napozást, kend be a bőrödet csodamogyoró kivonattal, amit előzőleg nyugtató hatású aloe vera géllel kevertél el. Nemcsak gyógyítja, de le is hűti az égő bőrt. Borotválás után is nyugtató hatású, gyantázást követően pedig enyhíti a bőrpírt.

Csodamogyoró használata
Getty Images

4. Elűzi a bogarakat

Használd a csodamogyorót DIY rovarűző spray-ben, és meglátod, milyen sikeresen tartja távol a bogarakat! Ráadásul a viszketést is enyhíti a csípésre kent kivonata

Csodamogyoró használata
Getty Images Thinkstock

5. Megnyugtatja a feldagadt szemeket

Keveset aludtál? Semmi gond, csöpögtess pár csepp csodamogyoró kivonatot egy pamutkorongra, és óvatosan töröld körbe a szemedet. Ügyelj rá, hogy a szemedbe ne kerüljön!

Csodamogyoró használata
Getty Images