Az 1800 éves fák elsőbbséget élveznek.

1864-ben, amikor még csak nem is sejtettük, hogy 150 év múlva milyen erőfeszítésekre lesz szükség a környezetünk védelméhez, Abraham Lincoln aláírta a Yosemite-t Támogató Nyilatkozatot, egy ligetnyi ősi mamutfenyő védelmének érdekében. Már a nemzeti parkok rendszerének kiépülése előtt óvták a kiemelkedő jelentőségű fákat.

A kb. 500 hatalmas, ősi mamutfenyőt számláló liget neve Mariposa Grove, a Yosemite déli részén terül el.

Fotó: Francesco Carucci

Az óriási mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) a bolygónk egyik leginkább figyelemreméltó élőlénye.

Akár 3000 évig is élhet, és bár nem a legmagasabb faféle, ugyanakkor a legnagyobb térfogatú, ha köbméterre vetítjük. Egy idős példány a Sequoia Nemzeti Parkban, amelyet Sherman tábornoknak hívnak, nem pusztán a legidősebb élő fa, de méretét tekintve a legnagyobb élőlény is a Földön. 2100 évével, 84 méteres magasságával, 31 méteres körfogatával, akár 2 méteres vastagságot is elérő ágaival lenyűgözően hatalmas matuzsálem.

Sajnos azonban a népszerűségnek ára van, ezek a különleges fák milliónyi turistát vonzanak a világ minden részéről. Korábban, a kezdeti időszakban még nagy lukakat is vágtak a fákba, hogy az autós forgalom keresztülhajthasson a ligeten. Manapság a forgalmasabb napokon akár 7 000 autó is felkeresheti a mamutfenyők egyedülálló ligetét. Ehhez természetesen utak kellettek, ajándékboltok épültek, a sekély gyökereket aszfalt fojtogatta, alig jutottak vízhez.

Ideje volt elindítani a védelmi programot, ami újjáépítést is magába foglalt.

A terveket 2013-ban fektették le, a munkálatok 2015-ben kezdődtek. A cél az volt, hogy javítsák a mamutfenyők életkörülményeit, és a látogatói élményeket. A projektre 40 millió dollárt költöttek, a Mariposa Grove 2018. június 15-én nyitotta meg újra kapuit.

A projekt elsődleges célja volt, hogy olyan körülményeket biztosítsanak a fáknak, ahol a legjobban érzik magukat.

Átszervezték az utakat, áttették a parkolót, messzebbre kerültek a kereskedelmi egységek is. Ezek a fák már több ezer éve itt állnak, és bízunk benne, hogy még több ezer évig itt lesznek velünk.

Forrás: www.treehugger.com, kezdőkép: Christophe Testi