Unokáink már nem biztos, hogy fogják látni.

Az 500 fő alatti népességgel rendelkező falvakat aprófalunak, a 200 fő alatti népességgel rendelkezőeket pedig törpefalunak nevezzük. Ezen településekre jellemző, hogy általában a periférián helyezkednek el, nehezen megközelíthetőek, sokszor zsákfalvak, főként dimbes-dombos vidéken találhatóak. A népességük legtöbbször elöregszik, a fiatalok elvándorolnak, a munkalehetőségek korlátozottak, a szolgáltatások minimálisak, ezért előbb-utóbb a kihalás szélére kerülnek. Újjáéledésükhöz talán a turizmus fejlesztése adhat lendületet.

5 személyes kedvencünket mutatjuk be!

1. Bakonyság

A Pápától 25 km-re fekvő település zsákfalu, így csend és nyugalom jellemzi, emiatt a városi embernek a pihenés paradicsoma lehet. A Bakony lábánál fekvő faluban többnyire megmaradtak a jellegzetes tornácos parasztházak, amelyeket korhűen felújítottak. Utcái, közterületei a környék egyik legjobban gondozott, virágosított, parkosított területei. Szőlőhegye, présházai idilli hangulatot árasztanak. A családias kis községben jelenleg 82 ember éli mindennapjait.

Fotó: bakonysag.hu

Fotó: bakonysag.hu

https://www.instagram.com/p/BJLnHnVhRuC/?taken-at=481987411

2. Börzönce

A zalai lankák közt megbúvó Börzönce szőlőhegyén 1801-ben épült Szent Lőrinc kápolna várja a látogatókat. A hegyről tiszta időben akár Badacsonyig is el lehet látni. A szőlőhegyen álló tölgyfának szinte csak a kérge van meg. Ennek ellenére Dél-Zala legnagyobb tölgyfája 540 centiméteres kerületével.

Fotó: www.zalanka.hu

Fotó: www.zalanka.hu

Fotó: www.zalanka.hu

https://www.instagram.com/p/BJpaW00Am2C/?taken-at=370478846

3. Fenyőfő

A Veszprém mellett fekvő település elképesztő természeti környezetével hívogatja a turistákat. Néhány kilométerre találjuk az Ősfenyvest, a Cuha-völgyi vasúti viaduktot, a Zsivány-barlangot, hogy csak néhányat említsünk a titokzatos Bakony látnivalói közül.

Fotó: fenyofo.hu/útirány.hu

Fotó: fenyofo.hu/útirány.hu

Fotó: fenyofo.hu/útirány.hu

4. Háromhuta

Háromhuta, pontosabban a három Huta: Óhuta, Középhuta és Újhuta lengyel, illetve tót származású őslakói büszkék arra, hogy szülőfalujukat II. Rákóczi Ferenc alapította 1698-ban. A fejedelem a regéci uradalomhoz tartozó Óhutára Dél-Lengyelországból hívott üvegfúváshoz értő szakembereket. Az üveggyártás sajnos 1916-ban megszűnt, azt követően a falu lakói fakitermelésből, fafaragásból és egyéni gazdálkodásból éltek, még a XX. század 80-as éveiben is. A zempléni erdők, a jó levegő, a nyugalom csábító a rohanó városiak számára. A falut bemutató kisfilm megtekintése után garantáltan idevágyunk majd!

5.Tornabarakony

Csodálatos tájjal körülvett zsákfalu, az Aggteleki-karszttal határos Cserehát északi szegletében fekszik, méltán nevezhetjük a Cserehát egyik gyöngyszemének.

https://www.instagram.com/p/BP233PvA7h-/?taken-at=997437400

https://www.instagram.com/p/9N16fMEKxA/?taken-at=997437400

https://www.instagram.com/p/BJIcyMnh-uR/?taken-at=997437400