Vitaminok üvegbe zárva.

Az erdőben kincsek teremnek: a csipkebogyó nem csak dekoráláshoz, vázába való, de finomságok sora is készülhet belőle, így például lekvár vagy szörp. Ha egy kellemes kirándulás során teleszedjük a kosarunkat érett piros csipkebogyókkal, akkor feltétlenül próbáljuk ki az alábbi receptet! Különleges, finom íze mellett tele van vitaminnal és az immunrendszert is erősíti.

https://www.instagram.com/p/BMzjao7hRmE/?tagged=rosehipsyrup

Először is főzz ki (sterilizálj) néhány üveget és tetőt, majd alaposan szárítsd meg őket.

Konyhai robotgépben nagyjából aprítsd fel a csipkebogyókat, majd az így kapott halmot tedd egy nagy serpenyőbe, és adj hozzá 1,25 liter vizet.

Forrald fel, majd kapcsold lejjebb a lángot, és párold kb. 15 percig.

Szűrd át dupla anyagrétegen (pl. géz, muszlin) keresztül, hogy a szöszök, magvacskák ne jussanak át. Legalább fél óráig hagyd lecsöpögni, hogy a gyümölcslé viszont mind átjusson a szöveten. Ezt követen egy újabb darabka anyagon ismét szűrd át az egészet.

Tedd az így kapott csipkebogyó levet egy nagy lábosba. Minden 500 ml léhez adj 325 g cukrot! Melegítsd óvatosan, kevergesd, amíg a cukor el nem olvad. Hevítsd forráspontig, majd azt elérve még 3 percig forrald.

Töltsd át azonnal az elkészült levet az üvegekbe, majd dunsztban hűtsd ki a szörpöt. Fogyaszd el 4 hónapon belül, felnyitás után pedig tárold a hűtőben!

https://www.instagram.com/p/BYyZNxxhZxz/?tagged=rosehipsyrup

Ez a sűrű szörp nagy finom zabkásában, joghurtban, palacsintán, vagy akár fagyi tetején is.

https://www.instagram.com/p/BVc5YuYlUV_/?tagged=rosehipsyrup

Forrás: www.rivercottage.net