Tudod, hogy miért került oda az a luk?

Meglepő, de vannak olyan ruhaneműk, eszközök, amelyeket nap, mint nap látunk, mégsem használjuk ki a rajtuk lévő összes lehetőséget, sőt, talán észre sem vesszük őket. Egy lyuk, amire nem figyelünk, egy zseb, amiről mást gondolunk, egy fiók, amit még fel sem fedeztünk.

8 ilyen „titkot” leplezünk most le!

1. Az aprócska titkos zseb a farmereken

Biztosan feltűnt már neked, hogy a farmernadrágok többségén van egy pici extra zseb, az egyik első zseb felett. Sokan úgy gondolják, hogy ide kell tenni az aprót, nehogy elvesszen a nagy zsebben, de az az igazság, hogy a Levi’s a zsebórák extra védelmére találta ezt ki.

Jeans front pocket with metal rivets as a background

2. Az edények fogantyúján található luk

A legtöbb nyeles edény, serpenyő úgy néz ki, hogy a fogantyún található egy luk. Ezeknél fogva, ha valaki szeretné, fel is akaszthatja az edényt, de nem csak emiatt alakították ki a gyártók azt a nyílást.  Ide a kanalat, fakanalat kellene tenni, amivel főzés közben kavargatjuk az ételt.

Stainless Steel Saucepans with tempered glass cover.

3. A férfiingek hátán található akasztó

A legtöbb férfiing hátán, a gallér alatt, a vállak között található egy apró akasztó hurok. Valószínűleg a férfiak többsége nem használja eredeti céljára, pedig ez tényleg azért van ott, hogy vállfa híján is fel lehessen akasztani az ruhaneműt. Az ún. öltözőszekrény hurok eredetileg akkor kezdett elterjedni, amikor a matrózruhák készültek: a tengerészek így átöltözésnél is bárhova fel tudták akasztani az ingeket.

back view of young bearded businessman over white background

4. Kesztyűtartó az autóban

Ez nem csak egy elnevezés. Manapság ugyan a legtöbb ember bizonyosan arra használja ezt a rekeszt, hogy az autó papírjait, vagy a térképeket oda tegye, esetleg behajigálja a gyorséttermi szalvétákat. Valamikor azonban, amikor egy-egy apróbb autószerelési munkától is nyakig koszosak és olajosak lettek a vezetők, bizony jól jött az ott tartott munkáskesztyű.

Havana, Cuba – August 3, 2016: Up close look at the dashboard on board a 1956 Buick convertible taxi in downtown Havana, Cuba

5. Az alumíniumfólia dobozán található lukak

Ha valaha is tanulmányoztad az alumíniumfólia vagy a folpack dobozát, akkor láthattad, hogy azokon kis bevágások vannak oldalt. Ha ezeket egyszer benyomjuk, akkor lukak keletkeznek, a doboz mindkét végén. Ezeket benyomva lezárásra kerül a tekercs tekeredése, vagyis –a szabályt betartva, persze – elvileg soha többé nem kell kezelhetetlen fóliákkal bajlódnunk.

6. A sütő alatti fiók

Sokan észre sem veszik, hogy a legtöbb sütő alatt van egy kinyitható tároló: tökéletes hely a tepsik, sütiformák besuvasztásához. Pedig a gyártók valójában nem erre találták ki. Itt célszerű ugyanis pihentetni azokat az elkészült ételeket, amiket melegen szeretnénk tartani addig, amíg a többit is megsütjük. És az is előfordul, hogy a gyártók kifejezetten jelzik, hogy ne tegyünk oda semmilyen tárgyat, a felmelegedés veszélye miatt.

white gas cooker over the white background

7. Extra lyukak a tornacipőkön

Ezek az extra nyílások szellőzési célokat szolgálnak. De dizájnelemként sem rosszak!

https://youtu.be/Ju1dnQDzypo

8. Hurok a bő szabású farmerek oldalán

A munkásnadrágra emlékeztető szabású farmerek oldalán lévő hurok sokak szerint egyszerű dísz, de valójában azért teszik oda, mert az igazi munkásoknak jól jön az eszközök tárolásához, felakasztásához.

Forrás: mentalfloss.com, fotók: iStock