Reszkessetek, rágcsálók!

A baglyok rendkívül fontos szerepet töltenek be az ember környezetében. Hatékony rágcsálóirtók, egy erdei fülesbagoly például évente ezernél is több rágcsálót pusztít el, de a kisebb termetű fajok emellett a kártevőket is tizedelik. Így biológiai úton, a mérgeket nélkülözve segítenek kordában tartani a városokban is sok problémát okozó, terménydézsmáló, élelmiszert tönkretevő, közműveket rongáló egereket és patkányokat.

Az Európában költő tizenhárom bagolyfajból tíz Magyarországon is él, és közülük öt faj lakott területeken is megtelepedik vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Megtelepedésük egyik legfőbb akadályát gyakran a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti. A baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni, költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra; nagytestű harkályok odúira; varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire; egyes fajoknak nyitott padlásokra van szükségük.

Változatos fészekhely-választásuknak köszönhetően a baglyok költése is sokféle helyen és többféle eszközzel segíthető. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hasznos információkkal, személetes példákkal segíti a lakosság tájékoztatását.

A leggyakoribb hazai fajunk az erdei fülesbagoly. Nem válogat a fészkelőhely tekintetében, ami segíti a mi munkánkat is. Egy erős, tartós vesszőkosárban elhelyezett fészekanyaggal is tudjuk segíteni a madarat, a tartósság érdekében a kosarat megerősíhetjük csibedróttal. A hívogató fészket ezután a 3-6 méter közötti magasságban helyezzük el, a hely kiválasztásánál olyan ágvillát, törzselágazást keressünk, ahol esetleg a környező ujjnyi-kétujjnyi vastag, hajlékony ágak is segíthetik a kosár rögzítését. Hasonlóan megfelel a célnak egy kis fémhordó is, ami kihelyezhető fára és épületfalra is. A vércse költőláda (amit az MME webshopjában is megvehetünk) azoknak kínál megoldást, akik nem szeretnének a barkácsolással foglalkozni.

Minden bagolyfajnak más fészkelőhelyre van szüksége. A második leggyakoribb fajunk, a kuvik például fekvő formátumú költőládát igényel, ami vízszintes ágra és épületfalra, eresz alá egyaránt felszerelhető.

A MME honlapján sok hasznos tanácsot olvashatunk az összes hazai bagolyfaj segítésével kapcsolatban, érdemes időt szánni rá és ellesni az egyszerű megoldásokat, amelyekkel mi is támogathatjuk ezen madarak megtelepedését!

Forrás: www.mme.hu