Varázslatos mesevilág a kertedben.

Divatba jöttek az apró tündérkertek – parányi berendezéssel, növénykékkel, bűbájos mesevilággal. Nem csak gyerekek részére készülhet ilyen kis kert, sőt, a felnőtteknek is remek móka a vele való bíbelődés.

Fotó: MINIATUREGARDENSHOPPE.COM

Miként fogjunk neki a tündérkert készítésének?

1. Válassz egy tartót!

Bármilyen tartó megfelel, amibe tehetünk földet, és a felesleges víz ki tud folyni belőle. Az a jó, ha nagy nyitott felülettel rendelkezik, pl. ideális egy széles dézsa, kerámia vagy agyagcserép, bélelt fonott kosár, fadoboz vagy kád.

2. Keress egy megfelelő helyet a kertben!

A tündérkerteknek speciális helyre van szükségük a kertedben. Egy fa alatti terület, vagy egy pad, pihenőhely melletti rész lehetővé teszi, hogy a látogatók gyönyörködjenek benne, elidőzzenek a kertecske mellett. Ha esőtől, erős napsütéstől, heves széltől is védett helyre sikerül tenned, akkor biztosan sokáig lesz örömöd benne. Fontos, hogy a hely kiválasztásánál a tündérkert növényeinek igényét is figyelembe vedd!

3. Találd meg a legjobb földet

Nagyon lényeges, hogy a kis kert talaja jó vízáteresztő-képességű legyen. Megfelel a célra egy általános virágföld is.

4. A kert vázának kialakítása

Elő az apróságokkal, a falatnyi bútorokkal, alkotóelemekkel. Most még bátran próbálgathatod a kialakítást, amíg a növények nem kerülnek be.

5. Ültess!

Amennyiben elkészült a keret, a dizájn, elérkezik az ültetés ideje. Először a nagy, kiterjedtebb gyökérrel rendelkező növényeket helyezzük be, majd a többit. Ha minden kész, gyengéden simítsuk el a felszínt és öntözzük meg.

6. Alakíts ki udvarocskákat, utacskákat

A megöntözött talajon óvatosan, az ujjbegyünk segítségével formázzunk ösvényeket, tereket.

Fotó: MINIATUREGARDENSHOPPE.COM

Fotó: MINIATUREGARDENSHOPPE.COM

Fotó: MINIATUREGARDENSHOPPE.COM

7. Védjük a kertecskénket!

A napfény, a víz, az időjárás kárt tehet az apró tündérkertekben. Kapható olyan spray is, amivel évente lefújhatjuk a kertet, hogy megvédje a káros UV sugárzástól.

8. Az öntözés kérdése

A minikerteket legjobb kézzel öntözni, kanna vagy kis edény segítségével. Mindenképpen kerüljük a túl sok vizet!

9. Áttelelés

Aki nem akar az átteleltetéssel bajlódni, az legjobb, ha eleve úgy tekint a kis kertre, mint szezonális darabra. Az is megoldás, ha a hideg időben bevisszük a lakásba. A növényeket kivehetjük, a többi alkotót pedig száraz helyen, védve tároljuk. Ha olyan növényeket választunk, amelyek a szobában tarthatóak, akkor télre egyszerűen költöztessük be a tündérkertet, szétszedés nélkül.

10. Egy kis alakítás nem árt

Ha a növények jól érzik magukat, akkor nagyot nőhetnek, ezért nem árt néha lecsípni a hajtásokat, picit alakítani rajtuk, hogy ne essen szét a kompozíció.

Fotó: MINIATUREGARDENSHOPPE.COM

Fotó: MINIATUREGARDENSHOPPE.COM

Fotó: MINIATUREGARDENSHOPPE.COM

Forrás: HouseBeautiful