Praktikák a gazmentesítéshez.

Ugye Te is szeretnél minél kevesebb kemikáliát használni a kiskertedben? Igazad van! Csakhogy a gazok éppen ellenünk dolgoznak, és ha nem irtanánk őket, legszívesebben ellepnénk a veteményest, díszkertet is. Még szerencse, hogy néhány házi módszerrel is megszabadulhatunk tőlük!

1. Ecet

Környezetbarát és gazdaságos: a háztartási ecet természetes gyomirtóként is megállja a helyét, különösen, ha töményebb változatban alkalmazzuk.

2. Talajtakarás

A talaj takarása elnyomja a gazokat, így azok nem tudnak szárba szökkenni. Erre a célra használhatunk újságpapírt, kartont, kérget, szalmát, mulcsot.

3. Forró víz

Önts forrásban lévő vizet a gyomokra, ez rövid úton belül megöli a gazokat. Persze ügyelj arra, hogy csak a nemkívánatos növényre kerüljön a vízből!

4. Kukoricadara

Szórj némi kukoricadarát a terjedő gyomok ellen a talajra, állítólag ez az anyag organikus gyomirtóként viselkedik. Egy próbát megér!

5. Alkohol (ún. rubbing alkohol, ami egy denaturált alkohol keverék)

Egy liter vízbe keverj 2 evőkanál alkoholt, és ezt a keveréket egy permetezőflakonnal juttasd ki a gyomokra. Az alkohol elszívja a növényektől a növekedésükhöz szükséges nedvességet.

6. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna is filléres szer, ráadásul minden háztartásban fellelhető. Ügyeljünk rá, hogy tényleg csak a gyomokra szórjunk belőle.

7. DIY Spray

A saját készítésű kence sóból, mosogatószerből és ecetből áll. A rutinos használók szerint minden bolti kemikáliánál jobban irtja a gazokat!

8. Szegfűszeg olaj

Állítólag legjobban a kikelő gyom-magoncokon fejti ki a hatását a vízzel kevert szegfűszeg olaj.

9. Só

A sóoldat olcsó és hatásos módja a gyomirtásnak. A vizet és a sót 3:1 arányban keverd össze és a keletkezett oldatot közvetlenül a gazokra permetezd!

10. Talajtakaró növények ültetése

Ültess igénytelen, gyorsan terjedő talajtakarókat a kietlen, üres részekre, hogy a gazoknak esélyük se legyen! Kúszó szemölcsvirág, pénzlevelű lizinka, kis meténg, borostyán: rengeteg kúszónövény közül választhatunk.

11. Fald fel a gazokat!

Számos gyomként terjedő növény (pl. a pitypang, a tyúkhúr, a csalán) nem csak ehető, de finom és ásványi anyagokban gazdag is!

12. A kézi módszer

Egyszerű, és felér egy tornaórával, ha nekilátsz kihúzni a gazokat. Tudod, a kéz mindig kéznél van, és a friss levegőn töltött munka az egészségednek is jót tesz (ha egy kicsit belocsolod előbb a növényeket, könnyebb lesz a gazolás).

Forrás: CountryLiving, Fotók: Getty Images