Védő propolisz.

A méhek csodálatos teremtmények, a világ legfontosabb élőlényei, elképesztő képességeikről most újabb bizonyítékkal szolgáltak. Szeptemberben a Kanári-szigeteken történt vulkánkitörést követően, közel 2 hónap elteltével több ezer méh került elő élve a hamuréteg alól.

6 kaptárt borított be a fullasztó por, amelyeket most sikerült kiásni a romok alól. Egy betemetett kaptár lakói sajnos nem élték túl a katasztrófát, ami a tudósok szerint azért történt, mert túl messze volt a vulkántól – márpedig minél közelebb van egy kaptár, annál kevésbé ártalmas a ráeső hamu.

5 kaptár lakói hihetetlen módon túlélték a kitörést, mégpedig úgy, hogy propolisszal fedték az üregeket, így védve meg magukat a hamutól. A menedék biztonságában a téli mézkészletüket fogyasztották, amit a méhészek még szerencsére nem gyűjtöttek be.

Tavasszal mindegyik kaptár 30-40 ezer méhnek adhat otthont, akik nagyon fontos szolgálatot teljesítenek a sziget növényeinek beporzásában.

A propoliszt mi, emberek is évezredek óta fogyasztjuk ismert sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatású anyag. A méhek egyébként a ragadós, méhszuroknak is nevezett propoliszt a kaptárak fertőtlenítésére használják, főként azt követően, ha olyan állat jár feléjük, amelynek szőrén, tollán parazitákat hordozhat.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

A kiemelt kép illusztráció.